JOŠ JEDNA AUSTRALIJSKA DRŽAVA PRED LOKDAUNOM: Zabeležen porast broja zaraženih koronom
Foto: Wasin Pummarin / Panthermedia / Profimedia

PANDEMIJA

JOŠ JEDNA AUSTRALIJSKA DRŽAVA PRED LOKDAUNOM: Zabeležen porast broja zaraženih koronom

Planeta -

Treća najmnogoljudnija australijska država Kvinslend upozorila je da bi mogla da naredi hitno zatvaranje, to jest lokdaun zbog porasta broja slučajeva kovida-19.

Država Kvinslend, u kojoj živi više od pet miliona stanovnika, izvestila je da su zabeležili rekordan dnevni porast zaraza i otkrili pet novih zaraženih u poslednja 24 sata, nakon što je jedna porodica iz Brizbejna, glavnog grada te države, bila pozitivna na kovid.

Vlasti su saopštile i da će narednih nekoliko dana biti kritično i da će se videti da li je zaključavanje opravdano.

"Ako budemo videli bilo kakvo širenje zaraza, možda ćemo morati da preduzmemo veoma brze radnje", rekla je premijerka te države Anastasija Palascuk.

Druga australijska država Novi Južni Vels, sa sedištem u Sidneju, trenutno je u blokadi, kao i gradovi Melburn i Kanbera, a karantin za Kvinslend bio bi još jedan udarac na australijsku privredu, koja bi moglo skliznuti u recesiju.

Iako neke australijske države još nisu prijavile brojke od subote, Australija je zabeležila najmanje 2.054 zaraženih, što je porast u poređenju sa 'rekordom' dan ranije kada je u celoj zemlji bilo 1.903 slučajeva.

Novi Južni Vels, koji je već skoro tri meseca pod strogim "nalogom boravka kod kuće" izvestio je o 1.599 novozaraženih, dok su vlasti u susednoj Viktoriji iznele brojku od njih 450, što je najveći jednodnevni porast slučajeva u više od godinu dana.

Australija je do sada zabeležila gotovo 73.000 slučajeva zaraze i 1.084 smrtnih slučajeva.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track