SAMOUBILAČKA MISIJA U susret otetim avionima krenuli borbeni F-16 bez municije i raketa!

DVE DECENIJE OD NAPADA NA AMERIKU

SAMOUBILAČKA MISIJA U susret otetim avionima krenuli borbeni F-16 bez municije i raketa!

Planeta -

Poručnici Mark Sasevil i Heder Peni su 11. septembra prvi uzleteli iz vazduhoplovne baze u Merilendu i poslati da odbrane Belu kuću

Prvi su poleteli u susret otmičarima Piloti Mark Sasevil i Heder Peni
Prvi su poleteli u susret otmičarima Piloti Mark Sasevil i Heder Penifoto: CBS News

Dvoje pilota Nacionalne garde poslato je u samoubilačku misiju 11. septembra 2001. kako bi sprečilo teroriste da se sa otetim putničkim avionom zakucaju u Belu kuću! U pitanju su poručnici Mark Sasevil i Heder Peni, koji su, kako prenosi CBS, prvi uzleteli iz baze u Merilendu nakon što su otmičari ispunili tri od svoja četiri cilja tog kobnog jutra.

Kao japanske kamikaze

Otetim avionima oni su se već bili zakucali u Kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra na Menhetnu i u zgradu Pentagona. Treća meta bila je kuća u kojoj živi predsednik SAD i koja predstavlja simbol Amerike. Međutim, piloti Sasevil i Penijeva krenuli su poput japanskih kamikaza u misiju da sruše oteti avion kompanije "Junajted" na letu 93, koji je bio otet i koji je prekinuo svaku komunikaciju sa kontrolom leta. Avion sa 37 putnika (među kojima i četvorica otmičara) i sedma članova posade poleteo je iz Nju Džerzija u 9.30 sati za San Francisko. Posle 46 minuta leta otmičari su upravljali "boingom 757" i okrenuli ga nazad ka Vašingtonu.

Odao poštu žrtvama... Džozef Bajden, predsednik SAD
Odao poštu žrtvama... Džozef Bajden, predsednik SADfoto: EPA-EFE

Apel predsednika - Bajden pozvao na jedinstvo nacije

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je na nacionalno jedinstvo povodom 20-godišnjice terorističkih napada u kojima je 11. septembra 2001. poginulo 2.977 ljudi. - Poštujemo sve one koji su rizikovali i dali svoje živote u minutima, satima, mesecima i godinama nakon toga - rekao je Bajden u poruci u kojoj je odao poštu poginulima u napadima. On je rekao da su "mračnije sile ljudske prirode - strah i ljutnja, ogorčenost i nasilje nad muslimanskim Amerikancima, pravim i vernim sledbenicima miroljubive religije" - narušile, ali ne i slomile američko jedinstvo. Bajden je juče kasno posle zaključenja ovog izdanja Kurira prisustvovao komemoracijama na sva tri mesta napada - u Njujorku, Pentagonu i Pensilvaniji.

- Poleteli smo odmah. Nije bilo vremena za provere i naoružavanje aviona. Nismo želeli da budemo na zemlji i gledamo novi udar - kaže Penijeva, koja je u to vreme bila u dvadesetim godinama i jedna od prvih žena pilota borbenog aviona. Penijeva ističe da se ni ona ni Mark nisu uopšte dvoumili oko toga da li će se zakucati u oteti avion kako bi sprečili teroriste da napadnu Belu kuću, iako su bili sigurni da neće preživeti tu misiju:

Otvorena na godišnjicu - Obnovljena pravoslavna crkva

Malo je onih koji znaju da je u napadu na SAD pre 20 godina potpuno uništena i jedna crkva. U pitanju je Crkva Svetog Nikole, grčka pravoslavna crkva. Ona je ponovo izgrađena u senci Tornja slobode, na mestu gde su nekad stajale Kule bliznakinje STC. Crkva je otvorena noć uoči obeležavanja dve decenije od napada. - Ovde smo da ponudimo mesto za molitvu, meditiranje i razmišljanje o narodima svih vera - rekao je otac Aleksander Karlutsos. Crkva bi trebalo da počne da radi punim kapacitetom od Uskrsa 2022. Sagradili su je grčki migranti 1892.

- U vojsci nismo vežbali za samoubilačke misije. Ali bilo nam je jasno šta je potrebno uraditi tog jutra. Mogli smo samo da se zabijemo u njega. Mark Sasevil se seća da nisu imali izbora: - Nismo obučeni da obaramo putničke avione. Nismo imali rakete niti municiju. Morali smo da na bilo koji način onesposobimo taj avion. Mislio sam da mi je ovo poslednje poletanje - tvrdi Sasevil. Međutim, posada otetog aviona već je znala za napade na Menhetn i na Pentagon, zbog čega su odlučili da povrate kontrolu nad letelicom, što je dovelo do pada aviona na polje u Šanksvilu (Pensilvanija).

Živote duguju hrabrim putnicima

- Mark i ja im dugujemo naše živote. Da oni nisu pokušali da savladaju otmičare, mi sad ne bismo bili ovde - dodaje Heder.

Nedelju dana je volontirao sa vatrogascima... Stiv Bušemi
Nedelju dana je volontirao sa vatrogascima... Stiv Bušemifoto: Twitter/stevebuscemi

Glumac volontirao - Bušemi još pod stresom

Holivudski glumac Stiv Bušemi pati od posttraumatskog stresa nakon što je 11. septembra volontirao kao dobrovoljac s njujorškim vatrogascima. Bušemi je od 1980. do 1984. radio u vatrogasnoj stanici 55 pre nego što je postao televizijska i filmska zvezda. On je punih nedelju dana radio smene od 12 sati zajedno sa bivšim kolegama u potrazi za preživelima i na raščišćavanju ruševina.

Sasevil ističe da svaki dan razmišlja o tom danu: - Putnici leta broj 93 su platili najvišu cenu, oni su istinski heroji. Niko od 44 putnika nije preživeo rušenje aviona koji je bio na 20 minuta do cilja. To je jedini oteti avion koji nije pogodio svoju metu tog 11. septembra 2001. Penijeva, majka dvoje dece, završila je dve smene u Iraku, dok je Sasevil napredovao i sada je drugi oficir po rangu u Nacionalnoj gardi.

Kurir.rs/A.Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track