FBI OBJAVIO POVERLJIV DOKUMENT O NAPADIMA 11. SEPTEMBRA: Otmičari imali kontakte sa državljanima Saudijske Arabije u SAD
Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

skinuta oznaka tajnosti

FBI OBJAVIO POVERLJIV DOKUMENT O NAPADIMA 11. SEPTEMBRA: Otmičari imali kontakte sa državljanima Saudijske Arabije u SAD

Planeta -

Američki Federalni istražni biro (FBI) obelodanio je poverljivi dokument od 16 stranica koji se odnosi na logističku podršku dvojici saudijskih otmičara uoči terorističkih napada 11. septembra. Dokument opisuje kontakte otmičara sa saudijskim državljanima u SAD -u, ali ne nudi dokaze da je saudijska vlada bila saučesnik u zaveri.

Dokument, objavljen na 20. godišnjicu napada, prvi je istražni zapisnik koji je objavljen otkako je predsednik Džo Bajden naredio da se skine oznaka tajnosti sa materijala koji su godinama nisu bili dostupni javnosti, prenosi Gardijan.

11. septembar
foto: Profimedia

On se susreo sa pritiskom porodica žrtava, koji su dugo tražili izveštaje, dok vode sudski spor u Njujorku u kojima tvrde da su čelnici saudijske vlade podržali otmičare.

Porodice žrtava su se ranije protivile Bajdenovom prisustvu obeležavanju godišnjice, dokle god su dokumenti poverljivi.

Vlada Saudijske arabije je uvek kategorički odbijaka bilo kakvu umešanost.

11. septembar
foto: Profimedia

Saudijska ambasada u Vašingtonu saopštila je u sredu da podržava potpuno deklasifikovanje svih zapisa kao način da se zauvek okončaju neosnovane optužbe protiv te zemlje.

Ambasada je saopštila da su svi navodi o saučesništvu Saudijske Arabije "kategorički lažni".

Od 19 otmičara, čak 15 su bili državljani Saudijske Arabije.

Dokument od 16 stranica objavljen je u subotu uveče, nekoliko sati nakon što je Bajden prisustvovao memorijalnim događajima 11. septembra u Njujorku, Pensilvaniji i severnoj Virdžiniji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja