GRCI KUPUJU JOŠ 6 FRANCUSKIH RAFALA, IMAĆE IH 24 Micotakis: Prvi od njih poleteće grčkim nebom pre kraja godine
Foto: Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

moćni borbeni avioni

GRCI KUPUJU JOŠ 6 FRANCUSKIH RAFALA, IMAĆE IH 24 Micotakis: Prvi od njih poleteće grčkim nebom pre kraja godine

Planeta -

Francuska ministarka odbrane Florens Parli pozdravila je nameru Grčke koja će kupiti dodatnih šest borbenih aviona Rafal, pošto je početkom godine dobila prvu narudžbinu za 18 francuskih borbenih aviona.

"Sjajna vest: Grčka je upravo objavila svoju nameru da kupi dodatnih šest Rafala. Idemo zajedno napred u izgradnji prave evropske autonomije", napisala je ministarka na Tviteru.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis nagovestio je u subotu da njegova zemlja namerava da poveća narudžbinu na 24 borbena aviona.

"Najavio sam kupovinu 18 Rafala, ali uskoro će ih biti 24", rekao je na međunarodnom sajmu automobila u Solunu. "Prvi od njih će poleteti grčkim nebom pre kraja godine", dodao je.

Grčka je u januaru zaključila ugovor o kupovini svojih prvih 18 Rafala da bi ojačala sopstvenu odbranu i partnerstvo sa Parizom usred povećanih tenzija sa susednom Turskom.

Ovim ugovorom, vrednim oko 2,5 milijarde evra, obuhvaćeno je 12 polovnih i šest novih aviona.

Za Francusku ovaj ugovor predstavlja prvu prodaju Rafala u Evropi, prema kojoj Pariz nastoji da usmeri izvoz oružja i da podstakne međusobnu saradnju.

Proizvođač aviona Dassault Aviation svoj prvi Rafal Grčkoj je isporučio u julu. Reč je o polovnom avionu koji je pripadao francuskom ratnom vazduhoplovstvu.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track