RATNE IGRE SEVERNE KOREJE Kim Džong-un lansiranjem najnovijih krstarećih raketa testira i privlači pažnju Džoa Bajdena
Foto: Kurir prelom

Izazov iz pjongjanga

RATNE IGRE SEVERNE KOREJE Kim Džong-un lansiranjem najnovijih krstarećih raketa testira i privlači pažnju Džoa Bajdena

Planeta -

Severnokorejska armija uspešno je testirala nove krstareće rakete dugog dometa, javila državna agencija KCNA.

Ovo lansiranje "strateškog oružja velikog značaja" sprovedeno je tokom vikenda, a smatra se da predstavlja pokušaj lidera zemlje Kim Džong-una da testira strpljenje američkog predsednika Džoa Bajdena, s kojim do sada nije bilo kontakata.

Oštro... Kim Džong un na paradi povodom Dana osnivanja
Oštro... Kim Džong un na paradi povodom Dana osnivanjafoto: STR / AFP / Profimedia

OSMI KONGRES

- Akademija odbrambenih nauka DPKR uspešno je 11. i 12. septembra testirala tek razvijenu krstareću raketu dugog dometa. Vodeći zvaničnici i naučnici iz odbrambenog sistema učestvovali su u testiranju. Razvoj krstareće rakete dugog dometa, strateškog oružja velikog značaja u ispunjavanju petogodišnjeg plana odbrambenog sistema i oružja, koji je postavljen na Osmom kongresu Partije, ubrzano je zahvaljujući naučnom napretku oružanih sistema poslednje dve godine. Krstareće rakete su letele 7.580 sekundi i leteći preko zemlje i vode pogodile su mete udaljene 1.500 kilometara - objavila je agencija KCNA.

Lansiranja krstarećih raketa obično ne privlače mnogo pažnje Amerike i Zapada, ali ova jeste.

- Ovo bi bila prva krstareća raketa u Severnoj Koreji koja ima "stratešku ulogu". To znači da može da nosi nuklearnu bojevu glavu - rekla je za Rojters Ankit Panda, istraživač sa Karnegi zadužbine za doprinos miru.

Iako mnogi ne veruju da Pjongjang ima sposobnost korišćenja nuklearnog oružja, pojedini testovi su dokazali da imaju rakete koje mogu da nose nuklearnu bojevu glavu, ali i stignu čak i do američkog kontinenta.

Raketni arsenal Severne Koreje
Raketni arsenal Severne Koreje foto: Kurir prelom

PENTAGON

Američko ministarstvo odbrane odmah je reagovalo i ocenilo da to testiranje predstavlja pretnju za zemlje susedne Severnoj Koreji. - Ta aktivnost svedoči da Severna Koreja nastavlja da razvija svoj nuklearni program i to predstavlja pretnju njenim susedima i međunarodnoj zajednici - navodi se u saopštenju Pentagona.

Prema nekoliko rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Pjongjangu je zabranjen nastavak programa nuklearnog i balističkog naoružavanja. Severna Koreja je, uprkos sankcijama, ubrzano razvila svoje vojne sposobnosti pod vođstvom Kim Džong Una. Ta zemlja je sprovela nekoliko nuklearnih proba i testirala balističke rakete sposobne da stignu do SAD.

Ovo je prvo testiranje raketa nakon ispaljivanja balističkih raketa kratkog dometa u martu. Osim toga, Pjongjang je testirao krstareće rakete i nekoliko sati nakon što je 11. januara Džo Bajden preuzeo dužnost predsednika SAD.

S njegovim prethodnikom Donaldom Trampom Kim je imao turbulentne odnose - prvo su jedan drugog vređali (korišćene su i reči "debeli raketaš" i "senilni deda"), da bi kasnije imali dva samita 2018. i 2019. Ipak, uprkos mirnijoj retorici, do poboljšanja odnosa između najmoćnije svetske sile i najizolovanije države na svetu nije došlo.

Svi prate testiranje
Svi prate testiranjefoto: ap lee jinman

Džefri Luis: Velika borbena sposobnost

Džefri Luis, istraživač raketa iz Centra za neproliferaciju Džejms Martin, na Tviteru je rekao da krstareće rakete ne predstavljaju ništa manju pretnju od balističkih i da pokazuju velike borbene sposobnosti Severne Koreje.

- Ovo je drugi sistem koji je sposoban da izbegne radarske sisteme i leti oko njih - napisao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track