KINESKOM AMBASADORU ZABRANJEN ULAZAK U BRITANSKI PARLAMENT! Nove tenzije Londona i Pekinga
Foto: EPA/ANDY RAIN

Skandal

KINESKOM AMBASADORU ZABRANJEN ULAZAK U BRITANSKI PARLAMENT! Nove tenzije Londona i Pekinga

Planeta -

Ambasadoru Narodne Republike Kine u Velikoj Britaniji Zengu Zeguangu saopšteno je da mu je zabranjen prisutup u britanski parlament dok su na snazi sankcije.

Inače kineski ambasador u sredu je trebao da prisustvuje prijemu u Donjem domu britanskom parlamentu čiji je domaćin bila Svepartijska parlamentarna grupa za Kinu.

Ova odluka kako piše BBC može izazvati diplomatsku svađu između Londona i Pekinga.

Prvi put je o tome izvestio Dejli Telegraf, a ovaj incident dolazi u vreme kada su tenzije između dve vlade velike.

U martu je Kina uvela zabrane putovanja i zamrzavanje imovine za pet britanskih poslanika i dvojicu kolega koje je optužila za širenje laži o Kini.

To je bio kineski odgovor na odluku Velike Britanije da uvede sankcije protiv kineskih zvaničnika zbog kršenja ljudskih prava u Sinđijangu.

Uprkos tome, kineska parlamentarna grupa ipak je odlučila da pozove kineskog ambasadora na svoju letnju zabavu sa pogledom na Temzu.

Prošle nedelje četiri od pet konzervativnih poslanika koji su sankcionisan napisali su

"Sankcije koje je uvela kineska vlada predstavljaju napad ne samo na članove koji su direktno na meti, već i na parlament, sve parlamentarce, odabrane odbore i privilegije parlamenta. Nikada ne smemo dozvoliti da naše radno mesto postane platforma za potvrđivanje i promovisanje takvih sankcija“, dodali su oni.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track