AMERIČKI OBAVEŠTAJCI UPOZORAVAJU: AL KAIDA bi mogla za godinu ili dve ponovo da zapreti Sjedinjenim Državama
Foto: Printscreen YouTube

Strah i dalje postoji

AMERIČKI OBAVEŠTAJCI UPOZORAVAJU: AL KAIDA bi mogla za godinu ili dve ponovo da zapreti Sjedinjenim Državama

Planeta -

Šef američke Odbrambene obaveštajne agencije Skot Berier (Scott Berrier) izjavio je danas da bi Al Kaida mogla ponovo da zapreti SAD iz Avganistana u roku od jedne do dve godine.

Berier je na sastanku obaveštajne i nacionalneu bezbednosti ponovio upozorenje koje su obaveštajne službe izdale pre povlačenja američkih snaga iz Avganistana.

Zamenik direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA) Dejvid Koen , rekao je da su SAD već otkrile "neke od naznaka potencijalnog prelaska Al-Kaide u Avganistan".

Stručnjaci već dugo govore da talibani i dalje održavaju veze sa Al Kaidom, koja je imala utočište u Avganistanu pre napada 11. septembra 2001.

Stručnjaci za borbu protiv terorizma procenili su pre povlačenja da je Al Kaida imala nekoliko stotina boraca u Avganistanu.

Američki obaveštajci su sredinom aprila upozorili da bi plan za povlačenje američkih vojnika iz Avganistana mogao da podstakne terorističke organizacije poput Al Kaide i Islamske države da obnove snage potrebne za napad na SAD.

Upozorenje je stiglo pošto je predsednik Džofef Bajden (Joseph Biden) formalno najavio povlačenje snage iz Avganistana i kraj američkog angažmana u najdužem ratu do sada.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track