KAMILE ISKLESANE U STENAMA SAUDIJSKE ARABIJE: Istraživanje utvrdilo iz kog perioda datiraju! Starije su nego što se mislilo FOTO
Foto: Fayez Nureldine / AFP / Profimedia

OTkriće iz 2018.

KAMILE ISKLESANE U STENAMA SAUDIJSKE ARABIJE: Istraživanje utvrdilo iz kog perioda datiraju! Starije su nego što se mislilo FOTO

Planeta -

Niz ogromnih skulptura kamila isklesanih u stenama u Saudijskoj Arabiji verovatno su najstariji reljefi životinja velikih razmera na svetu.

Kada su reljefi prvi put otkriveni 2018. naučnici su procenili da su nastali pre otprilike 2.000 godina. To se temeljilo na njihovoj sličnosti sa reljefima u poznatom jordanskom drevnom gradu Petri.

Međutim. novo istraživanje utvrdilo je da su reljefi kamila stari između 7.000 i 8.000 godina. Tačno utvrđivanje starosti kamenih reljefa izazov je za naučnike. Za razliku od pećinskih slika često nema organskih materija za analizu. Kamena umetnost ove veličine takođe je retka u regiji, navodi se u studiji koju je preneo BBC.

0632588399, Saudijska Arabija, kamila, reljef, stena
foto: Fayez Nureldine / AFP / Profimedia

Naučnici, koji su svoje nalaze objavili u Journal of Archaeological Science, analizirali su eroziju stena, tragove alata i testirali kosti životinja koje su pronađene na tom mestu kako bi odredili vreme nastanka skulptura.

Na osnovu novih podataka čini se da su starije od drevnih znamenitosti poput Stounhendža (starog 5.000 godina) ili piramida u Gizi (4.500 godina).

Čak su i prethodili pripitomljavanju kamila, katalizatoru privrednog razvoja u regiji.

0364123169, Saudijska Arabija, kamila, reljef, stena
foto: Fayez Nureldine / AFP / Profimedia

U vreme nastanka reljefa Saudijska Arabija izgledala je bitno drugačije sa ravnicama trave prošaranim jezerima, a ne današnjim pustinjama.

Nije jasno zašto su nastale skulpture kamila, ali naučnici sugerišu da su mogle da budu sastajalište nomadskih plemena. Takva je dela bilo teško stvoriti pre nekoliko hiljada godina jer su mnogi reljefi visoko iznad zemlje, što znači da su njihovi rezbari morali da izgradie skele da bi ih stvorili.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track