BORBA ZA STARATELJSTVO NAD DEČAKOM KOJI JE PREŽIVEO PAD ŽIČARE Kojoj tetki će pripasti i evo kako je završio u Izraelu
Foto: Twitter/Tg3

pad žičare u italiji

BORBA ZA STARATELJSTVO NAD DEČAKOM KOJI JE PREŽIVEO PAD ŽIČARE Kojoj tetki će pripasti i evo kako je završio u Izraelu

Planeta -

Jedina osoba koja je preživela strahoviti pad žičare u severnoj Italiji je petogodišnji Ejtan Biran.

Kako se veruje, on je preživeo zbog zagrljaja svog oca Amita, dok je žičara padala ka zemlji.

U kabini žičare koja povezuje grad Stresa, na obali jezera Mađore, i planinu Motarone, u Pijemontu na severu zemlje bilo je 15 osoba u trenutku pada 23. maja.

Italija, nesreća, žičara, Ejtan Biran
foto: VVFF/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

To je bio prvi sunčani vikend odkad je Italija popustila epidemiološke mere uključujući i otvaranje granica za putnike iz Izraela.

Nekoliko sekundi pre nego što je žičara stigla do planine Motarone, popularno porodično mesto zbog zabavnog parka pukao je kabl koji je držao žičaru, zbog čega je počela da se vraća unazad pre nego što je pala u šumovito područje ispod.

Svi putnici osim dvoje, uključujući Ejtanove roditelje, dvogodišnjeg brata Toma i prabaku i pradedu, koji su bili u poseti iz Izraela, poginuli su prilikom udara. Tela nekih od žrtava pronađena su zarobljena u kabini, a neki su bili u šumi.

Italija, žičara, nesreća
foto: Handout / AFP / Profimedia

Ejtan je prevezen vazdušnim putem u bolnicu u Turinu, a imao je povrede glave i nogu. On je non stop dozivao svoju majku pa su mu lekari dali sedative, piše Gardijan. Matija Zorloni, koja je imala isto godina kao Ejtan prevezena je u bolnicu, ali je preminula od zadobijenih povreda.

Sutradan, dok su ljudi u Stresi dolazili sebi nakon šoka od tragedije, stalno su pominjali Ejtana ''malog dečaka koga je spasio očev zagrljaj'' - pitajući se kakav će sada imati život.

Divčibare, Crni vrh, žičara
foto: Youtube Printscreen

Roditelji Ejtana Birana, njegov mlađi brat, prababa i pradeda bili su među 14 osoba koji su poginuli u strašnoj nesreći.

Dečak je od puštanja iz bolnice bio predat na čuvanje očevoj strani porodice, ali je rodbina sa majčine strane zatražila starateljstvo nad njim. Bitka za starateljstvo nad njim je otišla do takve krajnosti da ga je navodno oteo njegov deda sa majčine strane i odveo ga u Izrael.

Ejtan je rođen u Izraelu ali je živeo u Paviji, u gradu u regionu Lombardije odkad je imao 18 meseci. Njegov otac je bio lekar, dok je njegova majka Tal Peleg-Biran diplomirala psihologiju.

U danima nakon nesreće, sud u Turinu je dao privremeno starateljstvo Ejtanovoj tetki sa očeve strane Aji Biran-Nirko koja je takođe doktorka koja živi u Paviji.

Brzina za dodelu starateljstva je bila potrebna kako bi Ejtan, koji ima i italijanski i izraelski pasoš, nastavio da prima neophodnu terapiju.

Međutim, taj potez su osporili rođaci sa majčine strane u Izraelu, a kako se Ejtan uselio u tetkin dom, gde je živeo od otpuštanja iz bolnice u junu, napetosti između dve strane porodice su eskalirale.

U avgustu, objavljeno je na pres konferenciji u Izraelu da je Ejtanova tetka sa majčine strane Gali Peleg započela proces usvajanja deteta.

Njen advokat, Ronen Dajahu optžio je rođake iz Italije da Ejtana drže u zatočeništvu.

-Ejtan je odveden daleko u porodicu koja ga nije poznavala, koja nije bila bliska sa njim ranije ni na koji način, rekao je on.

Ejtanov deda, Šmulik Peleg koji je stavljen na pet dana kućnog zatvora u Tel Avivu kao deo istrage zbog navodne otmice navodno se preselio u Italiju nakon tragedije. On je imao pravo da posećuje Ejtana koji je na tretmanima zbog fizičkih povreda i metalnog stanja nakon nesreće.

Peleg takođe imao izraelski pasoš Eitana i odbio ga se odreći, uprkos tome što mu je sudija dao rok do 30. avgusta zbog straha da bi Eitan mogao biti izveden iz Italije.

Peleg je takođe uzela Ejtanov izraelski pasoš i nije htela da ga da, uprkos tome što joj je sudija dao rok do 30. avgusta zbog straha da bi Ejtan mogao da bude izveden iz Italije.

Uprkos tome što je Peleg propustila rok, nije joj bilo oduzeto pravo na posetu.

Ujutro 11. septembra, Peleg je uzela Ejtana rekavši da želi da ga izvede na ručak i da ga odvede u prodavnicu da mu kupi igračke. Nakon što su napustili kuću, Ejtan je otišao veseo iz kuće obećavši da će kupiti igračke i za svoje rođake.

Nije ga dovela kući predveče kao što je bio dogovor. Umesto toga, ona ga je navodno odvela u Lugano u Švajcarsku pre nego što ga je privatnim avionom odvela u Tel Aviv.

Gali Peleg je porekla da je Ejtan otet.

-Nećemo koristiti tu reč. Mi smo odveli Ejtana kući, rekla je ona.

Biran-Nirko koja je napisala petciju sudu u El Avivu kako bi se Ejtan vratio u Italiju sprema se da otputuje u Izrael govorila je prvi put za medije dan nakon njegove navodne otmice.

Rekla je da Ejtan može samo da zaspi ako ga ona drži za ruku i pre nego što napusti sobu ona mu da svoje naočare kako bi ga uverila da će se vratiti. Biran-Nirko je porekla optužbe da ona nije poznavala Ejtana pre tragedije.

Proteklog ponedeljka Ejtan je trebalo da krene u školu, onu u koju su ga roditelji upisali pre nego što su poginuli.

Italijanski mediji objavili su fotografije njegove prazne školske klupe. Dok se ne reše problemi oko starsteljstva, Ejtanov sto će verovatno još neko vreme biti prazan.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track