TOLIKO OD ŽENSKIH PRAVA: Talibani ukinuli ministarstvo žene i uveli ono za sprečavanje poroka, nema srednje škole za devojčice
Foto: US Army Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

pakao za žene

TOLIKO OD ŽENSKIH PRAVA: Talibani ukinuli ministarstvo žene i uveli ono za sprečavanje poroka, nema srednje škole za devojčice

Planeta -

Uprkos tvrdnjama da će poštovati prava žena i uključiti ih u javni život, talibani su opet pogazili svoju reč uvevši ministarstvo za promociju vrlina

Talibani su umesto ministarstva za žene uveli "ministarstvo za sprečavanje poroka i promociju vrlina" s ciljem da nametnu rigidno tumačenje islama.

Ovaj potez je poslednji u nizu koji pokazuje povratak talibana na politiku strogih ograničavanja prava žena i njihovog isključenja iz javnog života koju su sprovodili i 1990ih godina kad su vladali Avganistanom.

Talibani iz novog ministarstva rekli su da nisu bili obavešteni gde će biti novo ministarstvo za žene.

Kada su objavili privremenu vladu 7. septembra talibani nisu spomenuli ministarstvo za žene, ali nisu rekli ni da će ga ukinuti.

Danas je i osoblje Programa za ekonomsko osnaživanje žena i ruralni razvoj Svetske banke ispraćeno s terena.

Član programa, Šarif Aktar nije mogao objasniti kako i može li se program nastaviti.

U međuvremenu se pojavila vest da devojčice ne mogu da idu u srednju školu, nakon što su talibani naložili samo dečacima i učiteljima da se vrate.

Jedna devojčica rekla je BBC-u da je očajna. "Sve deluje tako mračno. Brinem se za svoju budućnost. Da li treba da ostanem kod kuće i čekam da mi neko zakuca na vrata i ume me za ženu", rekla je devojčica koja je želela da bude advokat.

Uoči otvaranja srednjih škola u ponedeljak, gde idu deca stara od 13 do 18 godina, talibani su poslali obaveštenje "svim muškim učiteljima i učenicima da se pojave u školi".

Kako su škole odvojene na muške i ženske, talibanima je bilo vrlo jednostavno da zatvore škole za devojčice.

I devojke i njihovi roditelji su očajni.

"Moja majka je bila nepismena i moj otac ju je konstantno maltretirao i nazivao idiotom. Ne želim da moja čerka završi kao moja majka", rekao je otac devojčice koja želi da postane advokat.

Početkom sedmice, talibani su saopštili da će ženama biti dozvoljeno da se vrate na fakultete,ali da neće moći da sede pored muškaraca i da će morati da poštuju stroge islamske zakone i oblače se u skladu sa njima.

Zatvaranjem srednjih škola za devojčice, za neku godinu talibani neće morati da brinu o ženama na fakultetima jer ih neće ni biti.

Kada su talibani isterani iz Avganistana 2001. godine sa dolaskom zapadnih trupa, život žena se, bar na papiru, promenio. Devojčice su mogle da se školuju, žene da rade. Sada je sve to ugroženo.

Kurir.rs/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track