OVAJ GIGANT MOŽE DA OBORI KINU NA KOLENA: Slično je Liman Braders pokrenuo krizu u SAD 2008. godine VIDEO
Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

bankrot

OVAJ GIGANT MOŽE DA OBORI KINU NA KOLENA: Slično je Liman Braders pokrenuo krizu u SAD 2008. godine VIDEO

Planeta -

Kriza koja je zahvatila Evergrande, drugu po veličini kinesku kompaniju za nekretnine, najveći je test do sada napora predsednika Si Đinpinga da reformiše dug zadužene kineske ekonomije. To bi takođe mogao biti najznačajniji test sa kojim se kineski finansijski sistem suočio u mnogo godina.

Dok su ljuti demonstranti poslednjih nedelja zauzimali sedište problematičnog investitora, neki analitičari opisali su krizu u Evergrandeu kao "trenutak kineske Liman Braders". Samo što je ovaj put reč o graditelju kuća koji kreditira i koji odjednom ne može da plati dugove od 300 milijardi dolara, umesto o investicionoj banci za koju su mnogi pretpostavili da je prevelika da bi propala, ali je umesto toga bačena vukovima pre 13 godina.

Iako možda postoje neke paralele, ekstremnija proročanstva o propasti za Kinu možda nisu tačnija od pretpostavke da će Peking jednostavno ući i spasiti Evergrande kako bi se osiguralo da se propast ove firme ne proširi na druge oblasti kineske ekonomije.

"Čini se da smo možda već započeli proces finansijske nevolje. Kako se povećava rizik od nesolventnosti, ponašanje prodajnih agenata, kupaca stanova, dobavljača i drugih zainteresovanih strana se mijenja na načine koji dodatno podrivaju prihode i povećavaju troškove ”, rekao je Majkl Petis, profesor finansija na Pekinškom univerzitetu. "Kada taj proces započne, uslovi se mogu brzo spustiti osim ako neko poput vlade ne uskoči da garantuje plaćanja."

Kako previranja u Evergrandeu nastavljaju da rastu, pritisak na kineski sektor nekretnina se oseća daleko izvan jedne firme. Podaci objavljeni u sredu u avgustu ukazuju na to da je nacionalna prodaja kuća po vrednosti pala za 19,7% u odnosu na prošlu godinu, što je najveći pad od aprila 2020. Rast cena stanova je takođe usporio.

Pitanje je kako će Peking intervenisati - ako će to uopšte učiniti. Neki analitičari misle da će pokušati spasiti dio Evergrandea s "ispolitiziranom hijerarhijom" kreditora na čelu sa malim ulagačima i kupcima kuća koji su ove sedmice marširali u urede Evergrandea kako bi zahtevali povrat novca. Takvi javni protesti retki su u Kini i Peking ne može rizikovati da preraste u naraciju o tome kako se elite bogate na račun običnih ljudi.

Od utorka, kada se od kompanije koju je osnovao bivši izvršni direktor čelika Ksu Đain pre 24 godine očekuje se da neće platiti dve ključne otplate banaka, velike banke i finansijske institucije suočavaju se sa drastičnom frizurom od više od 75% po ceni spasavajući male dečake.

Ali ključno pitanje je: hoće li to uspeti? Kompanija je ove nedelje šokirala tržište priznanjem da ne može istovariti svoju imovinu dovoljno brzo da zaustavi krvarenje. Njena cena akcija pada, a trgovina njenim obveznicama je obustavljena. Moglo bi da bude neuredno, kažu analitičari.

"Scenarij noćne more je požarna prodaja imovine Evergrandea koja pretvara zdravu korekciju tržišta u rutu", rekao je Gabrijel Vildau, kineski stručnjak za politički rizik i viši potpredsednik u savetodavnoj firmi Teneo.

Potencijalna tempirana bomba otkucava već nekoliko godina. Kinesko tržište nekretnina postalo je jako naduvano godinama jeftinih kredita i prema konzervativnim procjenama čini 16% BDP -a, iako neke procjene navode da je ta brojka 25% - daleko više od udjela u zapadnim ekonomijama.

Ali niski plod rasta podstaknutog dugom odavno je nestao. U periodu 2007-08, oko 6,5 milijardi juana (1 milijarda dolara) novog kredita bilo je potrebno za povećanje BDP-a za oko 5 milijardi juana godišnje, prema MMF-u. U periodu 2015-16, bilo je potrebno više od 20 tona juana u novim kreditima za isti rast.

To znači da ponavljanje trika postaje sve skuplje, jer se u sistem ubacuje više kredita za sve manji uticaj. Na kraju mora doći do obračuna, a kriza u Evergrandeu sugeriše da je ciklus konačno sustigao dete postera kineskog čuda na tržištu nekretnina.

"To je nerešiv problem. Sve dok Peking iz političkih razloga odabire ciljeve rasta BDP -a koji premašuju temeljnu stopu rasta ekonomije, potreban mu je rastući dug da bi se postigli ti ciljevi, a za ovaj rastući dug potrebne su implicitne garancije ili moralni rizik ", rekao je Petis. "Ne mogu zaista dobiti jedno bez drugog."

Ovo je možda najveća glavobolja za Peking kada pokušava da reformisani ekonomski model funkcioniše. Ubrzo nakon što je došao na vlast 2013. godine, Si je rekao da Kina mora "da prebaci fokus na poboljšanje kvaliteta i prinosa ekonomskog rasta ... na ostvarivanje stvarnog, a ne naduvanog rasta BDP -a".

Od Sijevog govora, uvedeno je niz propisa za različite sektore kineske ekonomije, na primer takozvane "tri crvene linije" za odabrane programere 2020. godine, što je ozbiljno ograničilo njihove mogućnosti zaduživanja.

Stručnjaci se slažu da je tu truljenje konačno nastupilo za Evergrande, jer kako su se cene nekretnina počele hladiti nakon regulatornih mera, kompanija se više nije mogla toliko zaduživati za pokrivanje gubitaka.

Neki kažu da će način na koji će Si izaći na kraj sa implozijom u Evergrandeu biti "najozbiljniji test" njegove odlučnosti da provede kroz svoje reforme.

Džejms Ši i Sajmon Li iz hongkonške firme za analizu podataka Reorg rekli su da će Peking imati prioritet zadržati Evergrande u poslu-čak i ako je u zombificiranom obliku-kako bi završili procijenjenih 1,4 miliona kuća koje je kompanija unaprijed prodala.

"Ovo je glavni prioritet za njih i vladu", rekli su. "Niko ne želi da hiljade ljutih ljudi zahtevaju nazad njihov novac.

"To znači da drugi neposredni poverioci, poput dobavljača, moraju očekivati da im neće odmah biti plaćeno. Postoji i mnogo anegdotskih dokaza da je Evergrande ponudio stanove kao plaćanje u naturi dobavljačima i izvođačima. "

Rekli su da su veći institucionalni kreditori niskog prioriteta i da će najverovatnije morati da prihvate restrukturiranje kompanije koje je organizovala vlada. Strani vlasnici obveznica denominovanih u dolarima Evergrandea-koji ukupno iznose oko 20 milijardi dolara-ne bi imali mnogo reči o tome šta se dogodilo i stoga bi se suočili sa brisanjem, kažu analitičari. Oni bi verovatno tražili svoj novac na međunarodnim sudovima.

Međutim, veliko pitanje koje se nameće je koliko dugo bi takav proces mogao zadržati širok krug povjerilaca dok kompanija nastavlja da posluje i ispunjava svoje građevinske obaveze, prenosi Gardijan

Damijen Klasen, koji upravlja milionima dolara u Nukleus Velt -u u Melbournu, u Australiji, rekao je da bi Siju trebalo aplaudirati zbog pokušaja da napravi ozbiljnu promjenu u neuravnoteženoj ekonomiji. Problem je u tome što bi to moglo izmaći kontroli.

"Si možda misli sledeće:" Ako moram da razbijem nekoliko jaja, razbiću nekoliko jaja. "Siguran sam da bi više voleo da 25% ekonomije nije posvećeno stambenoj industriji. Si želi da promeni društvo, učini imovinu pristupačnijom. To nije loša stvar. Ali može li to da izvede? Mogao bi završiti s dužničkom krizom.

"Problem je u tome što su banke kreditirale svakog programera na isti način kako biste mogli vidjeti zarazu u cijelom sektoru. Biće neizvesnosti oko toga ko će uzeti loše kredite, a onda ceo sektor neće dobiti kredit, a ne samo Evergrande. Niko ne zna šta se dešava, pa ne znate koje će kompanije za nekretnine sledeće pasti. "

Većina posmatrača slaže se da će država moći da organizuje mekše sletanje nego što su to zapadne vlade uspele pre 13 godina. Vildau ističe da je kineski bankarski sistem preživio stres test ovog mjeseca od strane regulatora koji su uzeli u obzir neispunjenje obaveza i po hipotekama na stambene kredite i po kreditima za programere, iznad vjerovatnog uticaja kolapsa Evergrandea. Obaveze Evergrandea od 305 milijardi dolara su otprilike polovina Limanovih, a zapad nije imao vrstu regulatorne kontrole na raspolaganju Pekingu da ublaži situaciju.

Međutim, šta god da se desi, pa čak i ako Evergrande poživi da se bori još koji dan, analitičari Reorga kažu da je kinesko tržište nekretnina već u krizi jer se kompanije utrkuju u otplati duga.

"Uticaj se već oseća u industriji - on se vrlo brzo razdužuje. Kompanije sve teže prikupljaju novac, što pokazuju vrlo visoki prinosi na njihove obveznice ", rekli su.

Kapital Ekonomics se slaže da čak i ako se napravi meko sletanje, sektor nekretnina koji je 25 godina pokretao kineski rast ulazi u period pada koji bi mogao imati dubok uticaj na drugu najveću svetsku ekonomiju.

Čak i preokretanje crvenih linija ne bi imalo velike razlike, tvrde oni, jer je prodaja zemljišta i kuća već opala, delimično i zbog toga što usporavanje rasta stanovništva u Kini deluje kao prirodni prekid na tržištu stanova. Mlađih odraslih ima manje nego pre 10 godina, što pokazuje pad brakova od 31% od 2013. do 2019. godine.

"Opuštanje regulatornih kontrola u sektoru ne bi promenilo ovo osnovno ograničenje", rekao je Mark Vilijams, glavni ekonomista Kapitala za Aziju. "Izgradnja, ključni pokretač kineskog rasta i tražnje za sirovinama, značajno će se usporiti u narednih nekoliko godina, bez obzira na to da li će ekonomija pobeći iz postojeće krize.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track