NAUČNICI IZDALI DRAMATIČNO UPOZORENJE: Koalama preti izumiranje! Preostalo ih je oko 30.000 u divljini
Foto: EPA/LUKAS COCH

australijski torbari

NAUČNICI IZDALI DRAMATIČNO UPOZORENJE: Koalama preti izumiranje! Preostalo ih je oko 30.000 u divljini

Planeta -

Naučnici su izdali dramatično upozorenje da bi australijske koale mogle izumreti i da ih je preostalo tek oko 30.000 u divljini.

Nove brojke Fondacije australijskih koala, koja već celu jednu deceniju prati brojno stanje koala, otkrivaju da se populacija smanjila za 30 odsto u samo tri godine.

Najnovija procena je da u zemlji živi između 32.000 i 58.000 koala, u odnosu na 2018. godinu kada ih je bilo između 46.000 i 82.000 jedinki.To je vrlo mali broj u poređenju s tim da ih je pre evropskog naseljavanja bilo osam miliona, piše Dejli mejl.

Broj ovih preslatkih torbara najviše je pao u Kvinslendu, gde bi u celoj državi moglo da ostane samo 6.500 koala.

Danas se mogu pronaći u jugoistočnom delu Australije, od Kvinslenda, preko Novog Južnog Velsa i Viktorije do Južne Australije.

"Raspravlja se o tome KADA će izumreti, ali, nažalost, više nema rasprave o tome HOĆE LI izumreti", upozorio je profesor ekologije Kori Bredšo.

Koalama su ugrožena staništa, postoje određeni genetski problemi, bolesti poput hlamidije, a prete im i psi, automobili kao i klimatske promene jer su njihova staništa uništena u brojnim požarima koji su harali Australijom, a suše su ugrozile kvalitet eukaliptusa kojim se ove životinjice hrane.

Kurir.rs/Daily mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track