TALIBANI PORUČILI: U Avganistanu nema Al Kaide, ni ISIS-a! Ok, ISIS-K postoji ali su one kukavice i zaustavićemo ih!
Foto: Wakil KOHSAR / AFP / Profimedia

avganistan

TALIBANI PORUČILI: U Avganistanu nema Al Kaide, ni ISIS-a! Ok, ISIS-K postoji ali su one kukavice i zaustavićemo ih!

Planeta -

Talibani su danas saopštili da nema dokaza o prisustvu boraca Islamske države (ISIS) ili Al Kaide u Avganistanu, iako je pre samo nekoliko dana ISIS preuzeo odgovornost za bombaške napade u istočnom gradu Džalalabadu.

Nakon što su prošlog meseca zbacili prozapadnu vladu u Kabulu, talibani se nalaze pod međunarodnim pritiskom da se odreknu veza s Al Kaidom, ekstremističkom sunitskom grupom odgovornom za napade na SAD 11. septembra 2001. na SAD.

Istovremeno, suočavaju se s nizom napada ogranka ISIS-a sa kojima su u sukobu zbog ideoloških i ekonomskih pitanja.

"Ne vidimo da iko u Avganistanu ima ikakve veze s Al Kaidom. Nikakva pretnja bilo kojoj zemlji neće doći iz Avganistana, odlučni smo u tome", rekao je danas portparol talibana Zabihula Mudžahid.

Što se ISIS-a tiče, Mudžahid kaže da ta grupa nije toliko prisutna u Avganistanu, iako priznaje da jedan njihov ogranak, poznat kao Islamska država Korasan (ISIS-K) "nevidljivo vrši neke kukavičke napade".

"ISIS koji postoji u Iraku i Siriji ne postoji ovde. No neki su ljudi, možda i naši Avganistanci, prigrlili njihov mentalitet i to je fenomen koji ljudi ne podržavaju", rekao je Mudžahid.

"Snage bezbednosti Islamskog Emirata su spremne i zaustaviće ih", poručio je on.

ISIS-K se pojavio u istočnom Avganistanu 2014. godine, a kasnije se proširio na neke druge delove zemlje, mahom na severu.

Preuzeli su odgovornost za napad u Džalalabadu i bombaški napad na aerodromu u Kabulu u poslednjuim danima evakuacije zapadnih snaga i saveznika.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track