ŠTA SE KRIJE U BUNARU PAKLA? Istraživači ušli u misteriozni krater iz koga se šire neprijatni mirisi i o kome kolaju razne priče
Foto: AFP / AFP / Profimedia

naši zmije

ŠTA SE KRIJE U BUNARU PAKLA? Istraživači ušli u misteriozni krater iz koga se šire neprijatni mirisi i o kome kolaju razne priče

Planeta -

Tim istraživača iz Omana prvi je stigao do dna ozloglašenog jemenskog bunara Barhut, znamenitosti za koju mnogi lokalci veruju da je zapravo zatvor za duhove.

"Bunar pakla" čija mračna, 30 metara široka rupa zjapi u pustinji istočne provincije Al Mahra, spušta se 112 metara ispod površine zemlje i, kažu neki, ispušta čudne mirise.

U rupu je ušao Tim za istraživanje pećina Omana (OCET) i pronašao je zmije, mrtve životinje i pećinski nakit, ali ni traga od duhova ili drugih natprirodnih bića.

"Bilo je zmija, ali vas one neće dirati ako vi njih ne dirate", rekao je Frans presu Muhamed al Kindi, profesor geologije na Nemačkom tehnološkom univerzitetu u Omanu.

Kindi je bio jedan od osmorice iskusnih istraživača koji je ušao u bunar prošle sedmice.

"Strast nas je navela na ovo, i verujemo da je ovo nešto što će otkriti novo čudo i deo jemenske istorije", rekao je Kindi. "Prikupili smo uzorke vode, kamenja, tla i nekih mrtvih životinja, ali ih još nismo analizirali", rekao je on i dodao da će izveštaj uskoro biti objavljen.

Kindi je rekao i da je tim pronašao neke mrtve ptice na dnu rupe koje su malo "smrduckale" ali da generalno, nije bilo nekog velikog smrada.

Jemenski zvaničnici rekli su AFP-u u junu da ne znaju šta leži na drnu rupe za koju procenjuju da je stara "milione i milione godina" i koju nikada do sada nisu istražili.

0616925751, Jemen, bunar, Barhut
foto: AFP / AFP / Profimedia

"Obišli smo oblast i ušli smo u bunar, na dubinu od nekih 50-60 metara", rekao je Salah Babhair, generalni direktor geološke uprave Mahre. "Primetili smo čudne stvari unutra. Namirisali smo nešto čudno... situacija je misteriozna", dodao je on.

Vekovima se o ovom bunaru pričaju priče o zlokobnim džinijima koji žive u bunaru koji mnogi smatraju vratima pakla. Lokalno stanovništvo nerado obilazi bunar, a ne vole ni da pričaju o njemu iz straha da ih ne zadesi neka nesreća.

Jemen ionako ima dovoljno nesreće. U zemlji od 2014. bukti užasni građanski rat koji je izazvao, kako navode Ujedinjene nacije, najgoru humanitarnu krizu na svetu. Dve trećine od 30 miliona stanovnika ove zemlje zavisi od neke vrste humanitarne pomoći.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track