SEVERNA KOREJA NEĆE DA PRESTANE DA RATUJE: Odbacili predlog Seula, pre sedam decenija potpisano samo primirije! VIDEO
Foto: AP /Lee Jin-man

budalasto

SEVERNA KOREJA NEĆE DA PRESTANE DA RATUJE: Odbacili predlog Seula, pre sedam decenija potpisano samo primirije! VIDEO

Planeta -

Severna Koreja odbacila je u petak pozive Južne Koreje da zvanično proglasi kraj Korejskog rata 1950-53-za koji nikada nije potpisan mirovni sporazum-tvrdeći da bi takva deklaracija poslužila kao dimna zavesa za prikrivanje neprijateljske politike SAD protiv Pjongjanga, saopštenje koje dolazi dva dana nakon što je južnokorejski predsednik pozvao Pjongjang da pomogne u uspostavljanju mira na poluostrvu.

U saopšenju objavljenom u severnokorejskim državnim medijima, zamenik ministra spoljnih poslova zemlje Ri Tae-song odbacio je Moonovu izjavu kao preuranjenu sve dok je američka politika u regionu ostala nepromijenjena.

Ri je rekao da objava okončanja rata neće biti od pomoći u stabilizaciji situacije na poluostrvu ukazujući na raspoređivanje američkih trupa i naoružanja u regionu.

Kim Jo-džong, uticajna sestra severnokorejskog lidera Kim Džong-una nazvala je Munovu ideju „vrednom divljenja“, ali je napomenula da će Pjongjang nastaviti razgovore sa Seulom samo ako ovaj ne izazove Sever „upornom neprijateljskom politikom i nejednakim dvostrukim standardima“, prenosi Forbs.

Ranije ove nedelje, južnokorejski predsednik Mun Dže-in ponovio je pozive na zvaničnu deklaraciju o završetku rata za sedam decenija star sukob između dve Koreje, govoreći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Nakon ukora Pjongjanga, južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje saopštilo je da će nastaviti napore u sprovođenju objave o završetku rata i jačanju saradnje sa srodnim zemljama

Korejski rat 1950-53 završio je primirjem između obe strane umesto mirovnim ugovorom. To znači da je poluostrvo u tehničkom ratnom stanju već više od 70 godina. Severna Koreja je ranije najavila da želi da potpiše mirovni sporazum sa SAD kako bi formalno okončala rat, što bi joj tada moglo omogućiti da zahteva uklanjanje svih američkih trupa sa poluostrva.

I Severna i Južna Koreja bile su angažovane u eskalirajućoj trci u naoružanju u poslednjih nekoliko nedelja. Ovog meseca Severna Koreja uspešno je testirala balističku raketu lansiranu iz voza, balističku raketu kratkog dometa i novu krstareću raketu. Kao odgovor, Južna Koreja je uspešno testirala balističku raketu lansiranu podmornicom-čime je postala tek sedma država na svetu koja poseduje ovu naprednu sposobnost.

Eskalacija trke u naoružanju dolazi usled zastoja u pregovorima o nuklearnom razoružanju između Severne Koreje i Sjedinjenih Država. Vašington i režim Kim Džong-una nisu vodili nikakve formalne razgovore otkako se srušio samit severnokorejskog lidera i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa 2019.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track