ŠOK OBJAVA NA GANIJEVOM FB: Odbegli predsednik Avganistana navodno pozvao svet da prizna vlast Talibana, ali je nalog hakovan
Foto: Profimedia / Pete Marovich/ pool

o pristupu miijardama

ŠOK OBJAVA NA GANIJEVOM FB: Odbegli predsednik Avganistana navodno pozvao svet da prizna vlast Talibana, ali je nalog hakovan

Planeta -

Bivši predsednik Avganistana Ašraf Gani, koji je napustio zemlju i utočište našao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navodno je pozvao međunarodnu zajednicu da prizna talibansku vlast u Kabulu, prenose strani mediji.

Međutim, iako je označena kao "brejking" ovu vest treba uzeti sa rezervom s obzirom na to da je na njegovoj zvaničnoj Tviter stranici postavljeno obaveštenje da su mu nalozi na društvenim mrežama hakovani.

Ašraf Gani
foto: Facebook / Ashraf Ghani

Naime, u objavi postravljenoj na verifikovanoj Fejsbuk stranici, uoči sastanka u Ujedinjenim nacijama, između ostalog stoji:

"Umesto da se udaljavaju od naroda Avganistana, oni bi trebalo da komuniciraju sa aktuelnom vladom. Pomozite im, dajte im pristup zamrznutom budžetu avganistanske nacije i priznajte ih. Međunarodna zajednica treba da shvati da ako Avganistan želi prosperitet i mir, onda mu pružite ruku prijateljstva; to se ne može postići neprijateljstvom kakvo je pokazano poslednjih dvadeset godina" stoji na navodnom saopštenju.

Na Ganijevoj Tviter stranici, ubrzo je postavljeno obaveštenje da je njegov zvanični Fejsbuk nalog hakovan i da nisu validne sve objave sve dok stranica ne bude povraćena.

Ašraf Gani
foto: Twitter / Ashraf Ghani

Podsetimo, nakon dolaska talibana na vlast, Amerika je odlučila da zamrzne više milijardi dolara u zlatu, investicijama i rezervama stranih valuta koje Avganistan ima u SAD. Takođe i Međunarodni monetarni fond (MMF) je talibanima blokirao pristup oko 440 miliona dolara odobrenih za hitne rezerve.

Kurir.rs, Foto: Profimedia / Pete Marovich/ pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track