KAKO JE BRONZANA STATUA ŽENE IZAZVALA DEBATU O SEKSIZMU U ITALIJI? Političarke besne: Ovo je uvreda žena i istorije
Foto: Printscreen/YouTube

uvreda ženama?

KAKO JE BRONZANA STATUA ŽENE IZAZVALA DEBATU O SEKSIZMU U ITALIJI? Političarke besne: Ovo je uvreda žena i istorije

Planeta -

Skulptura oskudno odevene sakupljačice, rađena po pesmi iz 19. veka, izazvala je žestoku raspravu o seksizmu u Italiji.

Brontazna statua sakupljačice u providnoj haljini, koja je otkrivena proteklog vikenda na ceremoniji u Sapriju, gradu u Kampanji, delo je umetnika Emanuela Stifana i posveta pesmi "Sakupljačica iz Saprija" pesnika Luidžija Merkantinija iz 1857. godine.

Pesma je zasnovana na neuspelom pokušaju Karla Piskana, jednog od prvih socijalističkih mislilaca Italije da preobrati napuljsko kraljevstvo.

Laura Boldrini iz Demokratske stranke levog centra kaže da je skulptura "uvreda ženama i istoriji koju treba slaviti".

"Kako je moguće da su institucije prihvatile ovakvo predstavljanje žene kao seksualizovanog tela?", pitala je na Tviteru.

Grupa političarki iz podružnice Demokratske stranke u Palermu zatražila je da se statua "obori".

"Ponovo moramo da trpimo poniženje, da nas predstavljaju kao seksualne objekte, bez duše i bez ikakve veze sa društvenim i političkim pitanjima", navela je grupa u saopštenju.

Političarke navode da statua ni na koji način ne predstavlja antiburonsku recoluciju niti "odlučnost žene koja bira da ne ode na posao kako bi se svrstala protiv opresora".

Stifano je pokušao da odbrani svoj rad i na Fejsbuku je naveo da bi on, da su ga pitali, najviše voleo da je statua "potpuno gola... prosto jer volim ljudsko telo".

On je dodao da je potpuno "beskorisno" pokušavati da objasnite umetničko delo onima koji "samo žele da vide negativne strane".

Antonio Gentile, gradonačelnik Saprija, rekao je da do ovog haosa, "niko nije kritikovao niti menjao neko umetničko delo".

Bilo je onih na društvenim mrežama koji su celu halabuku odbacili kao budalaštinu i ukazali da nije prvi, a ni poslednji put, da će umetnici prikazivati naga tela i "nedozvoljene radnje".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track