POTPUNA PANIKA: Britanci kupuju gorivo kao da je Sudnji dan, vlada planira da angažuje vojsku da smiruje situaciju
Foto: EPA/SHAWN THEW

nestašica benzina

POTPUNA PANIKA: Britanci kupuju gorivo kao da je Sudnji dan, vlada planira da angažuje vojsku da smiruje situaciju

Planeta -

Britanska vlada namerava da, za svaki slučaj, mobiliše vojsku koja bi kontrolisala situaciju u zemlji gde vlada nestašica benzina.

Kako se panična kupovina benzina nastavila i početkom sedmice, uprkos apelima zvaničnika da se mušterije kontrolišu, vlada sada planira da angažuje vojsku da održava red, rekao je Skaj njuzu izvor iz Vajthola.

Ranije su naftne kompanije objavile zajedničko saopštenje u kojem pozivaju vozače da kupuju benzin kao i obično, jer ga ima dovoljno.

"Ima dovoljno goriva u britanskim rafinerijama i na pumpama i mi, kao industrija, blisko sarađujemo sa vladom kako bi gorivo bilo dostupno i isporučeno pumpama u zemlji. Kako sada u mnogim automobilima ima više goriva nego inače, očekujemo da će se potražnja vratiti u normalu narednih dana i pritisak sa pumpi skinuti. Pozivamo sve da kupuju gorivo kao i obično", navodi se u saopštenju vodećih svetskih naftnih kompanija.

Panična i manična kupovina dovela je do toga da mnoge industrije, od taksista preko mesara do fudbalera imaju problema u poslovanju a zdravstvene ustanove zatražile su da imaju prioritet pri nabavci goriva.

"Vlada mora da preuzme kontrolu. Esencijalni radnici moraju da stignu do svojih poslova kako bi mogli da pruže usluge od kojih mnogi zavise", navode iz sindikata zdravstvenih radnika.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track