SEMAFOR KOALICIJA NA POMOLU? Posle tesne pobede na izborima, SPD želi koaliciju sa Zelenima i liberalima i vladu do Božića
Foto: EPA

nemački izbori

SEMAFOR KOALICIJA NA POMOLU? Posle tesne pobede na izborima, SPD želi koaliciju sa Zelenima i liberalima i vladu do Božića

Planeta -

Sve izgleda kao da je na pomolu takozvana vladajuća koalicija SPD, Liberala (FDP) i Zelenih, koju po bojama tih stranaka mediji često zovu i "semafor".

Kancelarski kandidat SPD Olaf Šolc, dan posle izbora za novi sastav Bundestaga je započeo izjavom da bi "ove tri stranke trebalo da vode sledeću vladu", kao i da bi glavnu ulogu u tome trebalo da imaju Socijaldemokrate.

"Biraći su bili jasni", rekao je on. Njegova stranka levog centra, Zeleni i biznisu skloni FDP su svi prikupili značajno veći broj novih glasova na izborima, dok je konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) izgubila gotovo 9 procentnih poena. "I zato mi imamo mandat građana ove zemlje", poručio je Šolc.

nemački izbori
foto: Printscreen/Guardian

Zeleni i Slobodne demokrate (FDP) koji su na izborima osvojili 14,8 i 11,5 posto glasova, mogli bi da formiraju snažniji blok od SPD (25,7 posto) ili CDU (24,1%) i dogovorili su se da će prvo međusobno porazgovarati pre nego što sednu za sto sa liderima SPD i CDU.

Cilj sastanka FDP i Zelenih je da utvrde šta ih tačno povezuje, gde su razlike i kako bi mogla da izgleda buduća saradnja. To neće biti sasvim lak posao, jer između te dve stranke postoje i fundamentalne razlike u mišljenjima kada je reč o klimi ili finansijskoj politici, navodi DW.

Zeleni i Liberali bi, teorijski, mogli da formiraju i zakozvanu "Jamajka" koaliciju sa CDU i Arminom Lašetom, ali ona u ovom trenutku deluje manje verovatno od "semafora", mada ne i nemoguće jer su u nemačkoj posleratnoj istoriji Liberali bili tradicionalan manji partner u koaliciji sa Demohrišćanima i da je u toj tradiciji za njih uvek bila "rezervisana" funkcija minista spoljnih poslova.

Kada je reč o ambicijama kancelarskog kandidata CDU Armina Lašeta da i pored (tesnog) poraza formira vladu, Šolc je rekao da "CDU i CSU ne samo što su izgubile veliki broj glasova, već su i dobile poruku građana da više ne treba da vladaju i da treba da postanu opozicija", te da zato "treba da učine to što građani žele".

Iz SPD navode da im je cilj da se vlada formira pre Božića i da se za Novu godinu naciji obrati Olaf Šolc – kao nemački kancelar.

Čak je i Lašetov koalicioni partner, bavarski premijer i lider SCU Markus Zeder prokomentarisao da se "drugo mesto ne može smatrati mandatom za formiranje nove vlade".

Savezni direktor stranke Zelenih, Mihael Kelner, naglasio je najpre da je njegova stranka bliska Socijaldemokratama.

On je rekao i da su Zeleni spremni za preliminarne pregovore sa Liberalima, ali da će ti razgovori biti vođeni iza zatvorenih vrata. Kelner je podsetio da posle izbora 2017. godine pregovori o mogućoj koaliciji CDU, FDP i Zelenih nisu vođeni u tajnosti, tako da su u javnost stalno prodirale informacije, i na kraju su razgovori prekinuti. To sada, kako je rekao Kelner, ne sme da se ponovi.

Što se tiče tematskih težišta Zelenih u budućoj vladi, to će, kako je najavio, biti klimatske promene i socijalna politika: "Želimo da smanjimo socijalnu nejednakost u Nemačkoj i ne sme se prihvatiti činjenica da svako pete dete u Nemačkoj raste u siromaštvu."

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track