AMERIKA UZVRAĆA UDARAC Pentagon uspešno testirao svoju verziju hipersoničnog projektila!
Foto: Rajteon

OPOMENA ZA RUSIJU I KINU

AMERIKA UZVRAĆA UDARAC Pentagon uspešno testirao svoju verziju hipersoničnog projektila!

Planeta -

Američka armija kasni u razvoju ovog oružja za Rusijom i Kinom, koje već uveliko poseduju rakete brže od zvuka

Odgovorio na izazove Rusije i Kine... Džo Bajden,  predsednik SAD
Odgovorio na izazove Rusije i Kine... Džo Bajden, predsednik SADfoto: EPA-EFE

Američka armija je saopštila da je uspešno testirala hipersonični projektil koji je sposoban da postigne brzinu pet puta veću od brzine zvuka! Test koji je izvršen prošle nedelje bio je prvi uspešan ovog tipa koji je Pentagon obavio još od 2013. godine.

Savremeno naoružanje

Raketa koju je izradila kompanija "Rajteon", čija je specijalnost izrada vojne opreme, oslobođena je sa borbenog aviona samo nekoliko sekundi pre nego što je aktiviran motor na projektilu, saopštila je Odbrambena agencija za istraživanje i razvoj naprednih projekata (DARPA). Kako prenosi Dejli mejl, Amerika umnogome kasni sa razvojem programa hipersoničnog naoružanja za Rusijom i Kinom, koje su u poslednjih nekoliko godina u više navrata testirale i javno prikazivale svoje novo naoružanje. U maju ove godine Rusija je izvela tri testiranja svog nepobedivog projektila nazvanog "satan 2", koji je sposoban da nosi nuklearne bojeve glave i može da uništi područja veličine Engleske i Velsa.

Ponos ruske avijacije Raketa 'Cirkon'
Ponos ruske avijacije Raketa "Cirkon"foto: Screenshot

Ruski projektil - "Cirkon 3M22" Operativni domet: 300 kilometara

Brzina: 7 maha (8.575 km/h)

Platforma: brod, podmornica, avion...

Već u julu Rusija je testirala projektil nazvan "cirkon", za koji je predsednik Vladimir Putin rekao da može da pogodi bilo koju tačku na planeti, kao i da može da izbegne američki protivraketni štit. Istovremeno, Kina takođe ulaže milijarde u razvoj svojih raketnih projektila, kako hipersoničnih tako i interkontinentalnih, sposobnih da nose nuklearne bojeve glave.

Detalj sa vojne parade u Pakingu
Detalj sa vojne parade u Pakingufoto: Profimedia

U oktobru je Kina razmestila svoje napredne hipersonične projektile pod nazivom DF-17 u priobalno područje, što se tumačilo kao priprema za moguću invaziju na Tajvan. Ove projektile vlasti u Pekingu su prvi put pokazale na vojnoj paradi 1. oktobra 2019. Njihov domet je 2.500 kilometara i imaju brzinu od 12.360 kilometara na sat, što je deset puta brže od brzine zvuka. Ova raketa je dobila nadimak "smrtna kazna" za nosače aviona u svom dometu.

Efikasno oružje

Pentagon je ranije ove godine u poslednji čas odustao od testiranja hipersoničnog projektila zbog problema s lansiranjem. Cilj prošlonedeljnog testiranja bila je provera nekoliko sekvenci - sigurno odvajanje od letelice, lansiranje, provera rada motora i na kraju preciznost. - Test je bio uspešna demonstracija sposobnosti pomoću koje će hipersonični projektili biti visokoefikasno oružje - rekao je Endru Knedler, menadžer programa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track