SEVERNA KOREJA NAVODNO ISPALILA HIPERSONIČNU RAKETU: Pozivamo Seul i SAD da odustanu od neprijateljske politike i počnu pregovore
Foto: STR / AFP / Profimedia

strateško oružje

SEVERNA KOREJA NAVODNO ISPALILA HIPERSONIČNU RAKETU: Pozivamo Seul i SAD da odustanu od neprijateljske politike i počnu pregovore

Planeta -

Severna Koreja tvrdi da je u utorak uspešno testirala novu hipersoničnu raketu pod nazivom Hvasong-8. Istovremeno je iz Pjongjanga ponovljen poziv Vašingtonu i Seulu da odustanu od svoje "neprijateljske politike" porema njima i ponovo pokrenu pregovore.

Severna Koreja je danas saopštila da su testirali novi, hipersonični projektil. Državna KCNA agencija navela je da je lansiranje "od velikog strateškog značaja" za zemlju koja namerava da "ustostruči" svoje odbrambene kapacitete.

Državni mediji naveli su da je nova raketa jedan od "pet najznačajnijih" novih sistema naoružanja, planiranih u petogodišnjem vojnom razvojnom planu.

Pjongjang svoju novu raketu kvalifikuje kao "strateško oružje", što obično znači da takav projektil može da nosi i nuklearne bojeve glave, navodi se u izveštaju BBC i ističe da je testiranje novi pokazatelj tehnološkog napretka u proizvodnji naoružanja uprkos strogim međunarodnim sankcijama.

Raketa je lansirana iz severne provincije Jagang u utorak. Hipersonične rakete su brže i "okretnije" od običnih zbog čega je odbrambenim sistemima, na koje su SAD potrošile milijarde dolara, teško da ih presretnu. I SAD je stiglo saopštenje da nova raketa ne predstavlja neposrednu opasnost američkom osoblju, teritoriji ili saveznicima.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA u svojim izveštajima ukazuje da je razvojem ovog sistema naoružanja povećana "sposobnosti nacije za samoodbranu u svakom pogledu", kao i da je probno lansiranje potvrdilo uspešnu "navigacijsku kontrolu i stabilnost projektila".

Jučerašnje testiranje hipersonične rakete je treći raketni test koji je izvršio Pjongjang ovoga meseca, jer je nedavno izvršena proba novog sistema balističkih raketa koje se lansiraju sa vozova.

Severnokorejski lider Kim Džong-Un je izjavio na jednom sastanku održanom u januaru da su naučnici "završili istraživanje" u procesu razvoja hipersoničnih raketa sposobnih da uspešno izbegavaju protiraketne sisteme odbrane, a jučerašnji test bio je prva proba takvog projektila.

Ubrzo nakon jučerašnjeg lansiranja nove hipersonične rakete Hvasong-8 izaslanik Severne Koreje Kim Song branio je pravo svoje zemlje na razvoj naoružanja.

Govoreći na godišnjoj Generalnoj skupštini UN u Njujorku, on je poručio da Severna Koreja "gradi nacionalnu odbranu kako bi se odbranila i pouzdano zaštitili bezbednost i mir zemlje".

Južna Koreja je nedavno testirala svoju prvu balističku raketu lansiranu sa podmornice za koju je rečeno da je neophodna kao sredstvo odvraćanja od "provokacija" Severne Koreje, a Pjongjang je u više prilika optuživao Seul za dvostruke aršine u pogledu vojnih aktivnosti.

Stručnjaci smatraju da će Sever verovatno nastaviti svoje vojne aktivnosti i testiranja i u narednim mesecima, sve dok Kina ne počne da vrši pritisak da se situacija smiri uoči zimskih Olimpijskih igara u Pekingu početkom sledeće godine.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track