PREBILI SU JE, POLILI BENZINOM I ZAPALILI: Lov na veštice ponovo oživljava u Kongu, vlasti nemoćne, krive lokalne proročice
Foto: ALEXIS HUGUET / AFP / Profimedia

užasno sujeverje

PREBILI SU JE, POLILI BENZINOM I ZAPALILI: Lov na veštice ponovo oživljava u Kongu, vlasti nemoćne, krive lokalne proročice

Planeta -

Osam žena je spaljeno ili linčovano u Kongu

Broj žena koje su ubijene jer su optižene za veštičarenje raste u istočnoj provinciji Konga. Osam žena je navodno spaljeno ili linčovano u tri incidenta u provinciji Južni Kivu samo ovog meseca.

Neli Adiddža iz NGO Udruženje žena u medijima rekla je Gardijanu da je u periodu od juna do septemba registrovano 324 optužbe o veštičarenju.

U oblasti Kalehe, prijavljeno je 114 slučajeva veštičarenja, uključujući pet žena koje su spaljene žive i četiri koje takozvana milicija za samodbranu, odvukla u nepoznatom pravcu.

Južni Kivu je godinama u čvrstom stisku oružanih grupa koje, mnoge, potiču od regionalnih ratova koji su pre četvrt veka besneli u ovoj oblasti.

Bosko Mučukiva, direktor i profesor sociologije na Višem institutu ruralnog razvoja u Bukavuu kaže da je intenzivniji lov na veštice posledica vakuuma u vladi.

"To je fenomen koji se pojavljuje jer država podbacuje u svojim suštinskim zadacima - policija i pravosuđe ne rade svoj posao", rekao je on Gardijanu.

Napade podstiču bajakazi, lažne propovednice i samoproglašene vidovnjakinje. Bajakazi su uglavnom žene koje žive u tim krajevima i koje tvrde da mogu da osete vešticu.

"Sve je to budalaština. Nemaju one nikakve moći ali koriste lakovernost naroda kojim manipulišu da bi stekle pratioce, reputaciju i slavu u selu", kaže Mučukiva.

Muhinbdo Cikvanine, advokat, kaže da je rešenje za ovo da se "šarlatani stave van zakona".

"Provincijske vlasti su 2014. zabraniče rulji da deli pravdu u Južnom Kivuu", ali taj zakon nijad nije zaživeo, niti ga je pratila kampanja podizanja svesti kod javnosti", rekao je on.

Tadi Miderho, administrator Kabare teritorije, kaže da je na njegovoj teritoriji od početka godine registrovano šest ubistava, mahom žena starijih od 60 koje su bajakazi proglasile vešticama.

Tužilaštvo kaže da je nemoguće pronaći osobe koje ubijaju veštice. "Svaki put kada rulja deli pravdu, poglavica kaže da je javnost to tražila i nijedno ime se ne pominje", kaže Miderho.

Šaša Rubenga, nastavnik i aktivista kaže da je prošlog meseca video lov na veštice u selu Cinfunzi. "Bilo je jutro. Mladići su prolazili selom sa spiskom 19 žena starijih od 65, koje je proročica proglasila za veštice", ispričao je on. Većina žena je uspela da pobegne iz kuća koje su im uništene. Druge je spasila vojska koja je pucala u vazduh da rastera gomilu.

"Onda sam video te momke kako hvataju komšinicu Nijabedo", stariju ženu koja je imala sedmoro dece. "Prebili su je, polili benzinom i zapalili", rekao je Rubenga.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja