UNAPREĐENJE: Kimova sestra Kim Jo Džong postala članica vodećeg političkog tela u zemlji, Kim spreman za saradnju sa Seulom
Foto: EPA/ YONHAP

uspon ka vrhu

UNAPREĐENJE: Kimova sestra Kim Jo Džong postala članica vodećeg političkog tela u zemlji, Kim spreman za saradnju sa Seulom

Planeta -


Kim Jo Džong, mlađa sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una imenovana je za člana Komisije za državne poslove, vodećeg politickog tela u Severnoj Koreji.

Kim Jo Džong je već jedna od najznačajnijih političkih ličnosti u zemlji i glavni savetnik svog brata, ali mesto u Komisiji na čijem čelu je upravo Kim Džong Un je najviša pozicija na koju je imenovana, prenosi državna agencija KCNA.

Veruje se da je ona osoba od najvećeg poverenja Kim Džong Una i njegova desna ruka, a južnokorejske obaveštajne službe smatraju je drugom u komandnom lancu, mada njena zvaničan status sve do sada nije bio definisan prenosi CNN.

Zajedno sa njom unapređeno je još sedam funkcinera u okviru rekonstrukcije Komisije za državne poslove, ali je Kim Jo Džong jedino žensko, Unapređenje Kimove sestre analitičari vide kao zvanično "cementiranje" njene uloge lidera Severne Koreje.

Prošle godine, nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje ocenila je da je ona "de fakto drugi glavnokomandujući", iako je njen zvanični statu nejasan.

Kao šef propagande zemlje, Kim Jo Džong je bila lice severnokorejske delegacije na Zimskoj olimpijadi 2018. godine, kada se susrela sa južnokorejskim predsednikom Mun Jae-inom.

Navodno je ona pomogla da se organizuje prvi sastanak Muna i Kima, kome je i ona prisustvovala, kao i sastanku Kim Džong Una sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Južnokorejski špijuni su prošle godine rekli da je ona zadužena za osnose sa Seulom i Vašingtonom.

Nedavno je kao zamenik direktora Centralnog komiteta Radničke partije Korene kritikovala odnose dve Koreje, novu američku administraciju i branila nuklearne aktivnosti Severne Koreje.

Prošle sedmice zatražila je od Južne Koreje da, ako zaista želi poverenje i unapređenje odnosa, "donese pravu odluku". Takođe je upozorila SAD i Južnu Koreju da prestanu sa "neprijateljskom" politikom protiv Severne Koreje pre bilo kakvih pregovora o zvaničnom prekidu rata dve Koreje.

Uspom Kim Jo Džong do vrha nije išao glatko. Početkom godine smenjena je iz moćnog politbiroa i degradirana sa "prvog zamenika direktora" na mesto "zamenika".

Analitičari smatraju da je "degradiranje" zapravo pokušaj Kim Džong Una da u politbiro uvede više ekonomskih eksperata. Drugi pak smatraju da je to bila kazna zbog načina na koji je vodila pregovore sa Seulom prošlog leta kada je naredila vojsci da digne u vazduh kancelariju za vezu u Keasongu, kako bi pokazala koliko je Pjongjang nezadovoljan Seulom.

U međuvremenu, severnokorejski lider Kim Dzong Un izjavio je danas da je spreman da obnovi međukorejske "vruće linije" komunikacije od oktobra.

Ove linije komunikacije obnovljene su u julu posle 13 meseci, ali Pjongjang nije učestvovao u redovnim razgovorima sa Seulom tim putem od avgusta, kada su Sjedinjene Države i Južna Koreja održale vojne vežbe.

Kim je na godišnem zasedanju parlamenta optužio SAD da predlažu razgovore ne menjajući svoju "neprijateljsku politiku" prema Pjongjangu.

SAD propagiraju diplomatsko angažovanje, ali to je samo običan trik za obmanjivanje međunarodne zajednice i skrivanje njihovih neprijateljskih akcija i produženje neprijateljske politike nove američke administracije", rekao je Kim, a prenosi agencija KCNA.

On je ipak, kako navodi BBC, uslovno pružio "maslinovu grančicu" Južnoj Koreji izrazivši nameru da obnovi veze komunikacije.

"Ali to zavisi od stava južnokorejskih vlasti o tome da li će unutarkorejski odnosi biti obnovljeni ili će se sadašnje stanje pogoršati", rekao je Kim.

Kako je dodao, Pjongjang "nema ni cilj ni razlog da provocira Južnu Koreju, a nema ni nameru da joj naškodi".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja