VEČITI GRAD SE DAVI U SMEĆU: Da li će novi gradonačelnik Rima spasiti grad od poplave otpadaka?
Foto: Printscreen/BBC

situacija neodrživa

VEČITI GRAD SE DAVI U SMEĆU: Da li će novi gradonačelnik Rima spasiti grad od poplave otpadaka?

Planeta -

Ko god pobedi na izborima za gradonačelnika Rima, sigurno je svestan da je vođenje velikog grada istovremeno i najveća nagrada i otrovni poklon.

Turisti obožavaju ovaj pitoreskni grad koji iza velelepnih fasada krije ozbiljne probleme, a stanovnici su sve nervozniji zbog "modernih ruševina" koje vide na svakom koraku.

"Srce me boli kad vidim da su napustili moj grad", rekla je jedna Rimljanka. "Nikada nisam video Rim u ovako lošem stanju, situacija je neodrživa", dodao je njen sugrađanin.

Propadanje i đubre ispod sve te lepote je više nego očigledno, navodi dopisnik BBC-a iz Rima i dodaje da neki stanovnici kažu da je situacija gora nego ikada.

Sređivanje grada će biti glavni prioritet za onoga ko bude izabran za gradonačelnika

Kristijan Raimo, pisac, kaže da su glavni problemi Rima - smeće, prevoz i menadžment javnih prostora.

Najočiglednije posledice ovog manjka menadžmenta su rupe na asfaltu koje su postale krateri, nekoliko autobusa koji su se zapalili...Regionalne vlasti su te koje bi trebalo da izgrade fabrike za preradu smeća, dok je gradska skupština zadužena za čišćenje i preradu đubreta. Zbog toga se oni međusobno optužuju, rekao je on.

Tu je i pogrešno vođenje gradske uprave i državne kompanije AMA Malagrota je najveća deponija u Evropi. To je ogromna rupa gde sav otpad iz Rima završava. Deponija je 2013. zatvorena po nalogu EU, i od tada su problemi "eksplodirali".

Problem smeća izaziva bes i nervozu koji su vidljivi. Iz Rima, kamioni odlaze u Napulj i Albano, gradić blizu prestonice, u pratnji policije jer je lokalno stanovništvo besno i ne želi da postanu deponija za glavni grad.

Frančeska Gnani, aktivistkinja kaže da Rim ne radi ništa na rešavanju problema otpada.

Zbog izbora ne žele da prerađuju otpad u Rimu i zato dolaze ovde. Ovo je selo, ovde su nekada rasli vinogradi, rekla je Gnani.

Kaže i da lokalci nisu protiv rešenja problema i tretiranja njihovog otpada, ali da žele da se izgrade postrojenja koja su proporcionalna njihovim potrebama. "Rim je ogroman a mi smo mali grad", rekla je ona.

Kada je Virginija Ragi izabrana za gradonačelnicu Rima pre pet godina, nastupila je sa mnogo optimizma i mnogo podrške. Sada je međutim mnogi Rimljani krive za situaciju u gradu.

Za ovih pet godina smo postavili osnove, i sada moramo da potpuno izgradimo nas grad. Što se tiče smeća, nasledili smo kompaniju AMA sa više od 13 godina lažnih prijava o prihodima i rashodima. Ponovo smo je pokrenuli, imamo industrijski plan, imamo nove kamione, čistaće, fabrike, polako sređujemo stvari. Druge institucije, poput vlade i regiona Lacio rade svoj posao, rekla je Ragi na optužbe da se grad davi u smeću.

Situacija u gradu je toliko loša da neki građani uzimaju stvari u svoje ruke i čiste delove grada

Frančeska Leoneli iz udruženja Retake Roma kaže da je važno da svaka osoba, svaki građanin shvati da može da uradi nešto za svoj grad.

Sa jedne strane, voleli bismo da su vlasti prisutnije u parkovima, ali sa druge strane, naša briga znači da nam je stalo do grada u kome živimo, rekla je ona.

Često oni koji vode Rim grad doživljavaju kao razglednicu za turiste a ne grad za svoje građane, kaže pisac Raimo.

"Moramo da počnemo da gledamo na Rim kao na normalan grad. Deluje kao da je Rim fiksiran na prošlost, sjajnu prošlost koja je propala. Moramo da mislimo o njemu kao o normalnom gradu koji možemo ponovo da izmislimo i damo mu budućnost", zaključio je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track