IZVEŠTAJ O HAVANA SINDROMU JE TRI GODINE BIO TAJNA: Grupa naučnika jasno rekla šta stoji iza svega! Glavna teorija pala u vodu!
Foto: Profimedia, Shuttertsock

konačno

IZVEŠTAJ O HAVANA SINDROMU JE TRI GODINE BIO TAJNA: Grupa naučnika jasno rekla šta stoji iza svega! Glavna teorija pala u vodu!

Planeta -

Elitni tim naučnika savetnika Stejt departmenta zaključio je 2018. godine da "havanski sindrom" koji pogađa špijune i diplomate nije mogao biti posledica mikrotalasnog oružja, ali je njihov izveštaj tek sada obelodanjen.

U izveštaju koji je sastavila savetodavna grupa JASON -a u novembru 2018. godine navodi se da su zvukovi prijavljeni u osam od prvobitnih 21 incidenta "havanskog sindroma" "najverovatnije" izazvani cvrčcima i da je "malo verovatno" da su prijavljeni simptomi uzrokovani mikrovalovima ili ultrazvučnim snopovima.

Iako je "patnja koju su prijavili pogođeni pojedinci stvarna", grupa je zaključila "psihogeni efekti mogu poslužiti za objašnjenje važnih komponenti prijavljenih povreda".

Redigovana i skinuta oznaka tajnosti verzija izveštaja JASON -a u četvrtak je objavio BuzzFeed. Prvobitno je bio klasifikovan kao "Tajna" i nije bio podeljen sa panelom Nacionalnih akademija nauka čiji je izveštaj o "Havanskom sindromu" prošle godine naručio Fogi Botom.

Panel NAS -a zaključio je da su mikrotalasne rerne "najverljiviji" uzrok simptoma, koji navodno uključuju glavobolje, vrtoglavicu, tinitus, oštećenje sluha i vida, krvarenje iz nosa, vrtoglavicu i gubitak pamćenja, između ostalog.

Prema JASON -u, međutim, "Nijedan verodostojan pojedinačni izvor energije (ni radio/mikrotalasna ni zvučna) ne može proizvesti i snimljene audio/video signale i prijavljene medicinske efekte." Zabeležena buka je bila mehaničkog ili biološkog porekla, a ne elektronske, a "najverovatniji" izvor bio je Anurogrillis celerinictus, indijski cvrčak sa kratkim repom.

Ovu tačnu vrstu su istraživači Univerziteta u Berkliju u januaru 2019. identifikovali kao izvor misteriozne buke, na osnovu snimka koji je objavio AP.

Stručnjaci kompanije JASON isključili su impulsne mikrotalasne rerne i ultrazvuk, delimično i zbog toga što elektronika i ViFi mreže u kući u kojoj su prvi put zabeležene buke nisu pretrpele smetnje tokom incidenta. Zaključili su da buka ne odgovara frekvencijama mikrotalasne ili ultrazvuka izračunavajući potrebnu snagu.

Trampova administracija je koristila "Havanski sindrom" kao izgovor za smanjivanje nedavno uspostavljenog diplomatskog prisustva na Kubi. Kasnije je stekla vlastiti život u CIA-i i američkim medijima, a sada je navodno više od 200 špijuna tvrdilo da su pogođeni-i sve rasprostranjenije spekulacije da Kina ili Rusija za to koriste neku vrstu naučnofantastičnog oružja.

Samo prošle sedmice, Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je 427 prema 0 za usvajanje Zakona o pomoći američkim žrtvama pogođenim neurološkim napadima (HAVANA), dajući CIA milione dolara za kompenzaciju pogođenom osoblju.

Sredinom septembra, tim kubanskih naučnika objavio je da tvrdnje o tajnom zvučnom oružju nisu "naučno prihvatljive" i da "nema naučnih dokaza o napadima". Nesvesni izveštaja JASON -a, pripisali su simptome nekoj vrsti masovne psihoze američkih špijuna.

Nazvan po junaku iz grčke mitologije, JASON je nezavisna grupa naučnika koja savetuje američku vladu od vrhunca Hladnog rata.

"Ovo je moćna grupa stručnjaka naučnika", rekla je za BuzzFeed bivša hemičarka Nacionalne laboratorije Los Alamos Čeril Rofer, dodajući da se čini da je deklasifikovani izveštaj "veoma temeljna naučna analiza, vrsta koja primenjena u izveštaju Nacionalne akademije nauka".

"Ono što je dostupno u izveštaju prilično je sumnjivo u vezi sa oružjem sa usmerenom energijom, a prilično pozitivno u vezi cvrčaka", dodala je Roferova.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track