DIJABOLIK JE GLAVNI SICILIJANSKI KUM: Mesina je Kapo di kapi Koza Nostre! Jure ga još od ubistva sudije Falkonea 1993. godine!
Foto: EPA / Police, EPA / FRANCO LANNINO-MICHELE NACCARI

Mateo Mesina Denaro

DIJABOLIK JE GLAVNI SICILIJANSKI KUM: Mesina je Kapo di kapi Koza Nostre! Jure ga još od ubistva sudije Falkonea 1993. godine!

Planeta -

Za Mateom Mesinom Denarom, poznatom i kao Dijabolik, trenutno oko 150 italijanskih specijalaca pretražuje desetine kuća i lokacija na Siciliji.

Od petka ujutru je pokrenuta opsežna akcija u kojoj se pretresaju kuće saradnika mafijaša na poznatom ostrvu a sve i svrhu lova na vrhovnog kuma Koza Nostre, jedne od javećih mafišaških organizacija sa Sicilije.

Mateo Mesina Denaro
foto: EPA / Police, EPA / FRANCO LANNINO-MICHELE NACCARI

Kapo di kapi je u bekstvu još od 1993. godine nakon bombaškog napada u kojem su ubijeni čuveni tužioci Đovani Falkone i Paolo Borselino (1992.) zbog čega je već osuđen u odsustvu na doživotnu robiju jer se smatra jednim od idejnih tvoraca ovih zlodela.

Falkone, njegova supruga i tri člana njegove policijske pratnje ubijeni su 23. maja 1992. godine kada su im automobile digli u vazduh na auto-putu dok su se vozili do Palerma sa obližnjeg aerodroma.

Borselino je, zajedno sa pet članova njegove pratnje, ubijen dva meseca kasnije, u eksploziji automobila bombe dok je prelazio ulicu u Palermu ispred kuće njegove majke.

Nadimak Dijabolik je dobio po istoimenom liku iz italijanskog stripa a šira javnost je za njega saznala nakon pojavljivanja na naslovnoj strani magazina L'Espresso uz naslov "Evo novog šefa mafije" u aprilu 2001. godine.

Mateo Mesina Denaro
foto: Youtube prtscr / L'Espresso

Prema magazinu Forbs nalazi se među 10 najtraženijih kriminalaca na svetu.

Jednim od novih lidera Kosa Nostre smatra se definitivno od hapšenja Bernarda Prevencana u aprilu 2006. godine, kao i Salvatorea Lo Pikola u novembru 2007. godine. Ipak, kao vrhovni šef ili glavni kum, Mesina je viđen nakon smrti Bernarda Prevencana 2016. godine i Salvatorea Rina 2017. godine.

POHVALIO SE: Napunio sam groblje sam

Međutim, Mateo je još od najmlađih dana utirao svoj mafijaški put. Rođen je 26. aprila 1962. godine u Kastelvetranu u provinciji Trapani na Siciliji. Njegov otac, Frančesko Mesina Denaro, poznat kao Don Sisio bio je takođe jedan od šefova mafijaške komisije regije Trapani. Mateo je naučio da koristi pištolj sa 14 godina, a svoje prvo ubistvo počinio je sa 18 godina. Prema nekim podacima smatra se da je ubio najmanje 50 ljudi, a jednom prilikom se pohvalio: „Sam sam napunio groblje“.

Mateo Mesina Denaro
foto: Profimedia / Splash

Često je predstavljen kao nemilosrdni plejboj mafijaš koji vozi skup porše, na ruci skupoceni sat poznatog brenda i prepoznatljive naočare za sunce. Oblačio je upadljiva odela poznatih italijanskih dizajnera a poznat je bio i kao strastveni gejmer.

Najpre preuzima ulogu šefa oblasti Kastelvetrana i okolnih gradova nakon prirodne smrti svog oca 1998. godine,a nakon hapšenja Vićenca Virge 2001. godine preuzima vođstvo mafije čitave provincije Trapani. Procenjuje se da je rukovodio "vojskom" od oko 900 ljudi i bio priznat od strane 20 mafijaških porodica. Inače Trapani mafija se smatra samim čvrstim temeljem Koza Nostre i najmoćnih pored porodica u palermu.

Mateo Mesina Denaro
foto: Profimedia / Splash

Ogromne zaplene

Policija je u januaru 2010. godine zaplenila građevinske kompanije, vile, prodavnice i vozila u vrednosti od oko 550 miliona evra od građevinskog magnata na zapadnoj Siciliji, Rozarija Kasija, za koga se veruje da je bio jedan od glavnih bankara i perača novca za Mesina Denara. Takođe, 700 miliona evra imovine oduzeto je od magnata supermarketa Đuzepea Grigolija krajem 2008. godine i 200 miliona evra od građevinskog tajkuna Frančeska Pekore u novembru 2009. Ukupno je zaplenjeno 1,4 milijarde evra, iz čega se jasno vidi koliko je duboku ukorenjena Dijabolikova finansijska moć.

U septembru 2010. godine policija je u rekordnoj zapleni oduzela imovinu vrednu 1,5 milijardi evra od sicilijanskog biznismena Vita Nikastra koji je optužen za rad sa Mesinom Denarom. Kao jedan od načina pranja novca ulagao je u obnovljive izvore energije sunca i vetra.

Mnogi njegovi saradnici su pohapšeni, zaplenjena je imovina enormne vrednosti ali italijanske vlasti ne odustaju od lova na Mesinu. Jednom prilikom opisali su strategiju lova na njega kao "osušiti vodu u kpojoj pliva".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track