RUSKI LAKI NOSAČ AVIONA IMAĆE REVOLUCIONARNI TRUP: Nije nepoznat u brodogradnji, ali prvi put ima vojnu primenu VIDEO
Ilustracija, Foto: Profimedia

oružje

RUSKI LAKI NOSAČ AVIONA IMAĆE REVOLUCIONARNI TRUP: Nije nepoznat u brodogradnji, ali prvi put ima vojnu primenu VIDEO

Planeta -

Ruski laki nosač aviona imaće polukatamaranski trup, rekao je predstavnik naučnog centra Krilov za rusku novinsku agenciju TASS.

"Projekat se odlikuje podvodnim delom polukatamaranskog oblika", rekao je on. "Katamaran zapravo znači dva trupa ujedinjena platformom. Ima široku palubu koja je važna za nosač aviona. Dizajn dodaje prostor za leteću palubu od kojeg zavisi broj aviona. Kao rezultat toga, brod srednjeg pomaka može nositi punopravno vazdušno krilo “.

"Suština nosača je ispod vodene linije", dodao je on.

Laki nosač aviona će iamti deplasman oko 40.000 do 45.000 tona, navodi TASS. To je manje od polovine zapremine američkog nosača klase Ford. Biće dugačak oko 300 metara, sa maksimalnom brzinom od 28 čvorova pomoću pogona na gasne turbine i izdržljivošću na moru od 60 dana.

Brod će nositi od 24 do 28 Su-33 i MiG-29K, četiri aviona za rano upozorenje u vazduhu i desetak helikoptera Ka-27. Opet, to je oko polovine vazdušnog kompleksa američkog nosača aviona. Brod će biti naoružan protivavionskim raketama Pancir-ME, kao i protivpodmorničkim naoružanjem i opremom za elektronsko ratovanje.

TASS opisuje misiju lakog nosača da održava "borbenu održivost mornaričkih snaga i grupa u plavim i zelenim [priobalnim] vodama pružanjem vazdušne i raketne odbrane i uništavanjem vazdušnih, površinskih, podvodnih i obalnih ciljeva".

Ali zašto dizajn katamarana umesto konvencionalnog nosača sa ravnim vrhom ili skakaonicom? „Katamarani nude prednosti smanjenog otpora koji dozvoljavaju katamaranima da postignu brzine koje nisu moguće sa jednokrilcem i/ili opciju da budu opremljene manje snažnim, a samim tim i jeftinijim motorima“, prema GlobalSekjuriti.org. "Zbog relativno velike dužine u odnosu na širinu, katamaran je u stanju da putuje velikom brzinom i ima odličnu bočnu stabilnost."

Međutim, katamaran ima nedostatke. "Kao što je dobro poznato onima koji su vješti u pomorskoj umjetnosti, katamarani pate od ozbiljnog nedostatka što su znatno manje stabilni u uzburkanom moru i zbog sklonosti podmornicama svojih prednjih trupa u velika mora, što može dovesti do prednjeg kraja "ukopavanje" trupa i plovilo prevrtanje s kraja na kraj ", kaže GlobalSekjuriti.

Kurir.rs/National Interest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja