BEZ IZNENAĐENJA: Vladajuća gruzijska stranka ubedljivo vodi na lokalnim izborima, Sakašvilijev pokret daleko iza njih
Foto: David Mdzinarishvili / TASS / Profimedia

lokalni izbori u Gruziji

BEZ IZNENAĐENJA: Vladajuća gruzijska stranka ubedljivo vodi na lokalnim izborima, Sakašvilijev pokret daleko iza njih

Planeta -

Vladajuća stranka Gruzije ubedljivo vodi nad opozicionim Ujedinjenim nacionalnim pokretom koji je osnovao bivši predsednik Mihail Sakašvili, pokazuju rezultati lokalnih izbora održanih usred dugotrajne političke krize.

Gruzijci su izašli na birališta dan nakon što su vlasti uhapsile Sakašvilija koji se vratio iz egzila kako bi podržao opoziciju.

Vladajuća stranka Gruzijski san osvojila je 47,6 posto, a Ujedinjeni nacionalni pokret 30,5 posto glasova, nakon prebojanih 85 posto glasova birača.

Lokalni izbori u zemlji s 3.9 miliona stanovnika, održani su pošto je glavna opoziciona stranka mesecima bojkotovala parlament zbog spornih parlamentarnih izbora prošle godine.

Prema sporazumu sklopljenom pre nekoliko meseci uz posredovanje EU, gruzijska vlada se obavezala da raspiše nove parlamentarne izbore ako Gruzijski san osvoji manje od 43 posto glasova na lokalnim izborima.

Sporazum je propao nakon što se iz njega povukla vladajuća stranka, ali politički analitičari navode da bi rezultati izbora, ako Gruzijski san padne ispod 43 posto i ne raspiše izbore, mogli da izazovu proteste.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili optužila je Sakašvilija za pokušaj destabilizacije zemlje i rekla da ga neće pomilovati.

Sakašvili tvrdi da je njegovo hapšenje politički motivisano i izvedeno po instrukcijama iz Moskve, što je Kremlj demantovao.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track