ALŽIR ZARATIO SA MAKRONOM: Povukli ambasadora iz Pariza, predsednika Francuske optužili da im je naneo nepodnošljivu štetu
Foto: AP/Stephane Mahe, Profimedia

sporne izjave u mondu

ALŽIR ZARATIO SA MAKRONOM: Povukli ambasadora iz Pariza, predsednika Francuske optužili da im je naneo nepodnošljivu štetu

Planeta -

Alžir je pozvao na konsultacije svog ambasadora iz Pariza uz obrazloženje da "odbijaju svako uplitanje u unutrašnja pitanja" posle "izjava" koje su pripisane francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

"Nakon izjava koje je nekoliko francuskih izvora pripisalo predsedniku Francuske Republike, a što nije opovrgnuto, Alžir kategorički odbacuje neprihvatljivo uplitanje u unutrašnja pitanja", navodi se u saopštenju.

Alžir smatra da je Macron "naneo nepodnošljivu štetu sećanju na 5,63 miliona hrabrih mučenika koji su žrtvovali živote u herojskom otporu francuskoj kolonijalnoj invaziji i učestvovali u slavnoj Revoluciji nacionalnog oslobođenja".

U članku što ga je u subotu objavio dnevni list Mond navodi se da je Maron na prijemu priređenom za potomke i učesnike Alžirskog rata ocenio da nakon sticanja nezavisnosti 1962. tom bivšom francuskom kolonijom vlada "političko-vojni sistem".

Mond je u subotu citirao Makrona koji je rekao da Alžir ima "zvaničnu istoriju" koja je "potpuno revidirana". Makron je, navodno, rekao je da se ova istorija "ne zasniva na istinama" već "na diskursu mržnje prema Francuskoj".

"Da li je pre francuske kolonizacije postojala alžirska nacija", upitao se Makron, kako je navedeno u listu.

Alžirsko predsedništvo u takvim izjavama vidi "obranu kolonijalizma" i ocenjuje da "niko i ništa ne može da razreši kolonijalne sile krivice za počinjene zločine, uključujući pokolj 17. oktovra u Parizu koji će Alžir i alžirska zajednica u Francuskoj dostojanstveno obeležiti".

U četvrtak je alžirska vlada pozvala svog ambasadora na konsultacije jer je Pariz odlučio da sreže broj viza za alžirske građane i druge zemlje Severne Afrike.

Alžirsko ministarstvo spoljnih poslova smatra da je to odgovor Pariza na odbijanje vlada država Magreba da prime crne ilegalne migrante koje Pariz šalje nazad u Afriku i da je "to jednostrana odluka francuske vlade".

U članku Monda navodi se da je Makron rekao da smanjenje broja viza "neće uticati" na studente niti poslovne ljude, ali da je ideja zadati glavobolju "ljudima koji su iz vladajućih struktura" i "koji su navitnuti da lako dobiju vizu".

Alžirski medij na francuskom jeziku 24H Algérie ocenio je da je Makron govorio "kao i svi 'istoričari' i 'intelektualci' sa desnice i krajnje desnice, koji su alergični na svako preispitivanje francuskog kolonijalnog nasleđa i priznanja masovnih kolonijalnih zločina počinjenih u Alžiru i drugde u Africi".

Agencija Frans pres danas je prenela da je Alžir zabranio prelet francuskim vojnim avionima preko svoje teritorije.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja