BRAĆO ENGLEZI, VOZIĆEMO VAM KAMIONE ZA DŽABE: Ambasador nudi Londonu usluge migranata iz Albanije za rešenje krize sa gorivom
Foto: Grant Falvey / Zuma Press / Profimedia

zanimljiva ponuda

BRAĆO ENGLEZI, VOZIĆEMO VAM KAMIONE ZA DŽABE: Ambasador nudi Londonu usluge migranata iz Albanije za rešenje krize sa gorivom

Planeta -

Albanija je poručila da je hiljade njihovih migranata u Britaniji spremno da radi za džabe kako bi pomogli zemlji da se izvuče iz krize nastale zbog nestašice goriva.

"Ako vaša vlada to želi, možemo da vam ponudimo dobre, pouzdane vozače, njih 5000 i to odmah", rekao je albanski ambasador u britaniji Ćirjako Ćirko Gardijanu.

Ćirko tvrdi da bi 150.000 Albanaca koji žive u Britaniji to uradili u znak zahvalnosti Britancima. Gardijan navodi da, kako je veliki broj njih u zemlji bez papira, nije moguće utvrditi koliko ima kvalifikovanih vozača kamiona među njima.

Ali Ćirko smatra da su mnogi među njima sposobni vozači koji mogu da pomognu u rešavanju krize. "Albanci su spremni da rade za britansku vladu kako bi se prevazišao ovaj problem i to bez nadoknade. Ne znam da li imaju odgovarajuće dozvole, ali ako imaju siguran sam da bi uskočili da pomognu", rekao je on.

"Albanci u Britaniji bi radili besplatno za ovu zemlju zbog svega onoga što je ona uradila za njih... Zauvek smo zahvalni vladi i vojsci ove zemlje za ono što su uradili za našu braću na Kosovo", rekao je on aludirajući na NATO bombardovanje Jugoslavije.

Ove godine, britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel potpisala je ukaz kako bi se svi Albanci koji nemaju papire poslali nazad iz zemlje.

Ćirko je sad pozvao Britance da na Albance gledaju kao na korisne članove društva a ne kao na kriminalce, kako ih mediji ali i institucije, uključujući Nacionalnu agenciju za kriminal - predstavljaju.

"Naravno da su neki ljudi iz moje zajednice umešani u kriminalne aktivnosti ali zašto je to važno kada se govori o njihovoj nacionalnosti. Nacionalnost nema nikakve veze sa kriminalom. Ako ne kažete za nekoga da je lezbijka ili gej kriminalac, zašto onda govorite o albanskim kriminalcima", rekao je on i objasnio da pominjanje nacionalosti kriminalizuje celu zemlju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track