BABIŠ SMATRA DA SU PANDORINI PAPIRI ZAVERA Čekao sam šta će izvući neposredno pred izbore da mi nanesu štetu
Foto: EPA / Martin Divíšek

KAŽE DA NIJE UČINIO NIŠTA NEZAKONITO

BABIŠ SMATRA DA SU PANDORINI PAPIRI ZAVERA Čekao sam šta će izvući neposredno pred izbore da mi nanesu štetu

Planeta -

Češki premijer Andrej Babiš označio je novi istraživački projekt 600 novinara iz celog sveta, Pandorini papiri, kao zaveru smišljenu zato da on ne pobedi na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra i odbio je da je učinio bilo šta nezakonito u kupovini luksuznih nekretnina u Francuskoj preko namenski osnovanih kompanija u tzv. "poreskim rajevima".

-Čekao sam šta će izvući neposredno pred izbore da mi nanesu štetu i da utiču na češke izbore. Ovog puta slučaj star 12 godina. U njemu je jasno da nisam učinio ništa protiv zakona ni loše ali to ih ne sprečava u tome da pokušavaju da me blate i tako utiču na češke izbore, rekao je Babiš o toj aferi.

Portal Investigace.cz koji je zajedno sa novinarima iz 117 zemalja proučavao dokumente iz "poreskih rajeva" počeo da objavljuje sinoć, otkrio je da je sadašnji češki premijer, 2009. godine osnovao dve ofšor kompanije i preko njih sam sebi poslao 15 miliona evra da kupi 16 luksuznih nekretnina, medju njima i mali zamak blizu Kana na Azurnoj obali, u Francuskoj.

Ni novac, ni ofšor kompanije Babiš koji tada još nije bio u politici, već samo jedan od čeških tajkuna, vlasnik agro hemijskog koncerna Agrofert, nije naveo posle u imovinskoj prijavi.

-Cela šema izaziva niz pitanja i podozrenja. Andrej Babiš bi trebalo zato da objasni odakle mu tih 15 miliona evra. I zašto je naručio osnivanje tako komplikovane šeme koja praktično onemogućava da se udje u trag stvarnom poreklu novca, napisao je portal Investigace.cz.

Premijer Babiš je sinoć u predizbornoj TV debati lidera na televiziji CNN Prima kazao da lako može da dokaže da su to oporezovane pare koje su otišle iz češke banke i u nju se vratile.

Lideri svih ostalih stranaka zatražili su u toj debati da se istraži ova afera u kojoj se Babiš našao u društvu oko 330 političara i javnih ličnosti iz celog sveta koje su imovinu krile po poreskim rajevima ili komplikovanim ofšor transakcijama izbegavale da plate pun porez.

-Nijedna normalna trgovinska transakcija tako ne bi izgledala. Ta šema izgleda kao da je iz udžbenika za kriminaliste. U engleskom jeziku čak za to postoji izraz - loan back, rekao je povodom Babiševe afere bivši češki istražitelje finansijskog kriminala Kamil Kouba.

Babiš je jedan od 300 državljana Češke čije ime se pojavilo u Pandornim papirima u vezi sa 178 ofšor kompanija a lično je do sada istupao sa oštrom kritikom poreskih rajeva tvrdeći da on u njima ne drži novac.

-Nemam nikakve ofšor kompanije kao vi što držite novac u ofšoru, rekao je 2015. godine već kao ministar finansija a 2018. godine kada su bila objavljena prva medjunarodna novinarska istraživanja Babiš kao premijer tražio je da se provere češki građani da li imaju neku imovinu u poreskim rajevima. ; Babiš je odbijao 14 dana, u periodu pre objavljivanja Pandorinih papira, da da bilo kakvu izjavu portalu Investigace.cz.

Čak su u poslednjem trenutku prošle nedelje odbijene akreditacije novinarima tog portala ali i nekim uglednim zapadnim medijima, francuskim i nemačkim, te nisu mogli da udju na konferenciju za novinare Babiša i madjarskog premijera Viktora Orbana.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track