NOBELOVU NAGRADU ZA MEDICINU DELE DVA NAUČNIKA Prestižno priznanje za otkrića receptora temperature i dodira
Foto: Printscreen Youtube

stokholm

NOBELOVU NAGRADU ZA MEDICINU DELE DVA NAUČNIKA Prestižno priznanje za otkrića receptora temperature i dodira

Planeta -

Nobelova nagrada za medicinu za 2021. godine dodeljena je danas američkim naučnicima Dejvidu Džulijusu i Ardemu Pataputijanu za otkrića receptora temperature i dodira.

-Njihova otkrića otključala su jednu od tajni prirode, objašjavajući molekularnu osnovu za osećanje toplote, hladnoće i mehaničke sile što je osnovno za našu sposobnost da osećamo, interpretiramo i interaktivno delujemo sa našim unutrašnjim i spoljnim okruženjem, navodi se u saopštenju.

Nobelovu nagradu za medicinu prošle godine su dobili dva američka i jedan britanski naučnik za otkriće virusa hepatitisa C. Prizanje je dodeljeno Britancu Majklu Hotonu i Amerikancima Harveju Alteru i Čarlsu Rajsu.

Po tradiciji dodelom Nobelove nagrade za medicinu počinje nedelja dodele Nobelovih nagrada.

Dobitnike je danas proglasio Tomas Perlman, generalni sekretar Nobelovog komiteta.

Šta su otkrili?

U našim svakodvenim životima ove senzacije uzimamo zdravo za gotovo, ali kako se pokreć́u nervni impulsi tako da se mogu percipirati temperatura i pritisak? Ovo pitanje rešili su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade, navodi se u saopštenju Odbora.

Dejvid Džulijus je koristio kapsaicin, aktivan sastojak iz čili papričica koji izaziva peckanje, da identifikuje senzor u nervnim završecima kože koji reaguje na toplotu.

Ardem Pataputijan je pomoću ćelija osetljivih na pritisak otkrio novu klasu senzora koji reaguju na mehaničke stimulanse u koži i unutrašnjim organima.

Ova prestižna nagrada dolazi sa zlatnom medaljom i 10 miliona švedskih kruna (preko 1,14 miliona dolara).

Novčani iznos nagrade potiče od zaveštanja koje je ostavio tvorac nagrade, švedski pronalazač Alfred Nobel, koji je umro 1895. godine.

Kurir.rs/Beta/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track