SAMO VAKCINISANI ČUVAJU PAPU: Tri pripadnika Švajcarske garde odbili da se cepe, proterani odmah!
Foto: EPA/FABIO FRUSTACI

SVETA STOLICA

SAMO VAKCINISANI ČUVAJU PAPU: Tri pripadnika Švajcarske garde odbili da se cepe, proterani odmah!

Planeta -

Telohraniteljima poglavara Katoličke crkve naređeno da se vrate u Švajcarsku jer nisu želeli da se zaštite od koronavirusa

Trojica antivaksera isterana su iz Švajcarske garde, koja po tradiciji još od početka 16. veka čuva poglavara katoličke crkve u Vatikanu! Razlog za njihovo proterivanje je više nego bizaran.

Šarene uniforme

Naime, oni su odbili da se vakcinišu protiv koronavirusa uprkos tome što su se zavetovali da su spremni da daju svoj život kako bi zaštitili papu Franju. Sveta stolica je naredila da svi pripadnici Švajcarske garde moraju da se vakcinišu i da neće biti uvažavana nikakva opravdanja iz religijskih ili bilo kojih drugih razloga. Na drugoj strani, ostali zaposleni u Vatikanu, kao i posetioci, imaju opciju da se testiraju kako bi dobili zeleni pasoš koji im omogućava ulazak u Vatikan. - Zadatak naše službe je i da zaštitimo sve s kojima dolazimo u kontakt - rekao je poručnik Urs Britenmoser iz Švajcarske garde. On je potvrdio da su trojica gardista proterana nazad u Švajcarsku, kao i da je nekoliko drugih suspendovano. Oni će biti vraćeni na dužnost nakon što se vakcinišu.

Šareno i pod konac Pripadnici Švajcarske garde
Šareno i pod konac Pripadnici Švajcarske gardefoto: Profimedija

Da li ste znali?

- Švajcarsku gardu je osnovao papa Julije Drugi 1506. godine

- Regruti moraju biti neoženjeni muškarci iz Švajcarske

- Njihova starost je između 19 i 30 godina

- Gardisti moraju da prođu obuku u švajcarskoj armiji

- Od pokušaja ubistva pape Jovana Pavla Drugog obuka je pojačana

- Svi moraju da prođu obuku u borbi bez oružja i za upotrebu malokalibarskog oružja

Švajcarska garda broji 135 pripadnika i svi su muškarci iz ove alpske države. Radi se o ceremonijalnoj jedinici koja je poznata po svojim trobojnim uniformama iz perioda renesanse. Oni služe i kao lični telohranitelji poglavara Vatikana. Od 1. oktobra je na snazi pravilo po kojem svi stanovnici, zaposleni i posetioci Vatikana moraju da poseduju validan zdravstveni sertifikat, takozvani zeleni pasoš, koji je na snazi u Italiji i drugim državama članicama EU, a kako bi stupili na tlo ove malene države u srcu Rima. Od ovog pravila nema izuzetaka, osim za one koji su pozvani da prisustvuju misi.

Papa se vakcinisao

Papa Franja se vakcinisao protiv kovida 19 i u više navrata je pozivao vernike da se vakcinišu i tako zaštite svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih. Papa ima 84 godine i spada u kategoriju ugroženih, a nedavno je proveo nekoliko dana u bolnici. Antivakseri koji iz religijskih razloga odbijaju da prime vakcinu tvrde da su se u razvoju cepiva koristile ćelije abortiranih fetusa.

Kurir/A.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track