STRUČNJAK ANALIZIRAO RASPAD KOJI TRAJE SATIMA: Ovo će ostaviti TRAJNE POSLEDICE na kredibilitet Fejsbuka!
Foto: Profimedia, screenshot

dao svoj sud

STRUČNJAK ANALIZIRAO RASPAD KOJI TRAJE SATIMA: Ovo će ostaviti TRAJNE POSLEDICE na kredibilitet Fejsbuka!

Planeta -

Situaciju ne treba posmatrati sa aspekta krivice, budući da se radi o izuzetno složenim uslugama u kojima i najmanja greška u konfiguraciji može imati velike posledice, kaže IT stručnjak Vedran Dakić

- Današnji ispad Fejsbuka, Vacap i Instagrama pokazuje kako je lako doći u situaciju da se nešto što se godinama gradi ruši za nekoliko minuta. Ova situacija ostaviće trajne posledice na kredibilitet Fejsbuka, jer je sada vrlo verovatno dokazano u praksi da Fejsbuk nije izgradio svoju infrastrukturu uzimajući u obzir sve elemente rizika dizajna koje koriste, rekao je Vedran Dakić, šef Odseka za operativne sisteme na Algebra koledžu, prenosi 24sata.hr.

fejsbuk, vocap, instagram
foto: Profimedia

Veliki kvar sistema traje satima, a zbog okretanja drugim mrežama u nemogućnosti komuniciranja putem Vacapa, Fejsbuka, došlo je do problema u radu Tvitera, ali i drugih servisa, poput Tindera. Dakić je u izjavi analizirao kako se razvio današnji pad.

- Prva je činjenica da je danas popodne bilo nemoguće pronaći tzv DNS zapisi za facebook.com. DNS je internetska usluga koja služi kao naš telefonski imenik - za IP adresu (metafora telefonskog broja), ona pronalazi svoj naziv mreže (metafora adrese), i obrnuto. Ovi procesi se nazivaju napredno i nazadno traženje DNS -a. Ako ova usluga ne radi, ne možemo normalno koristiti Internet.

Istovremeno, ako pogledate tzv. ruting tables, ispostavilo se da je došlo do problema, jer sa nekoliko različitih lokacija na Internetu nismo mogli poslati zahtev na stranicu facebook.com. Tabele za usmeravanje su poput GPS -a za internet - one govore kojim putem saobraćaj od tačke A (našeg računara) dopire do tačke B (udaljeni računar, u ovom slučaju veb stranica facebook.com) - rekao je Dakić i istakao da su istovremeno nestali i neki drugi DNS zapisi (NS i SOA zapisi, op.a.) za domen facebook.com, i navode da skloni da veruju da je došlo do nestanka mreže u kojem je prekinuto kompletno usmeravanje do Facebook centara podataka i nazad dole.

- Za to se na Internetu koristi protokol pod nazivom BGP. Ovaj prekid je takođe rezultirao nedostupnošću Facebook servera DNS -a u njihovoj infrastrukturi. Kako ne možemo pristupiti njihovoj infrastrukturi zbog grešaka u usmjeravanju, slijedi da ne možemo pristupiti ni DNS zapisima. A kad ne možemo da dođemo do DNS zapisa, ne možemo ni do povezanih usluga, u ovom slučaju veb stranice facebook.com (i Vacapa, Instagram i drugih Fejsbuk usluga). Ljudi koji rade na Fejsbuku kažu nam da sve funkcioniše „iznutra“, odnosno da sve njihove usluge rade bez problema ako se gledaju sa njihove mreže, što ovaj scenario čini verovatnim - kaže Dakić.

On ističe da su takve greške najčešće uzrokovane pogrešnom konfiguracijom, odnosno ljudskom greškom.

- Situaciju ne treba posmatrati sa aspekta krivice, budući da se radi o izuzetno složenim uslugama gde i najmanja greška u konfiguraciji može imati velike posledice. Kako će im sada trebati mnogo vremena za pristup uređajima koji imaju pogrešnu konfiguraciju rutiranja i kako BGP -u treba mnogo vremena da pređe na stabilnu konfiguraciju (budući da je dizajniran prvenstveno za skalu, a ne za brzu promenu konfiguracije na velikog Interneta), pretpostavljamo da će ovaj problem trajati satima, potencijalno danima. I tek nakon što vrate konfiguraciju na uređaje, koja je operativna, što može značiti mnogo izleta u podatkovne centre, budući da je lako moguće da čak ni ovim uređajima nije moguće pristupiti daljinski - rekao je on.

Kurir.rs/24.sedam

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track