ALARMANTNO UPOZORENJE PREDSEDNICE: Prete nam katastrofalne posledice ako ostrvo padne u ruke Kine
Foto: EPA/ RITCHIE B. TONGO

tajvan

ALARMANTNO UPOZORENJE PREDSEDNICE: Prete nam katastrofalne posledice ako ostrvo padne u ruke Kine

Planeta -

Caj Ing-ven je poručila da će Tajvan uraditi "sve što je potrebno" da se odbrani od sve agresivnijeg Pekinga.

Tajvan je posvećen obrani svoje demokratije od sve agresivnije Kine, poručila je predsednica Tajvana Caj Ing-ven, upozorivši na "katastrofalne posledice" za region ako njeno ostrvo padne.

Caj Ing-ven se oglasila nakon što je u prva četiri dana oktobra više od 150 kineskih vojnih aviona ušlo u tajvanski vazdušni prostor, kao demonstraciju moći. Svetske vlade osudile su taj čin, opisavši ga kao zastrašivanje i agresiju, podseća Gardijan.

Cai je izrazila želju Tajvana za mirom, ali je rekla da će "ako demokratija i način života budu ugroženi, Tajvan učiniti sve što je potrebno da se obrani". Takođe je pozvala svet da "shvati vrednost rada s Tajvanom protiv pretnje koju predstavlja Peking".

"Trebalo bi da zapamte da bi, ako Tajvan padne, posledice bile katastrofalne za regionalni mir i sistem demokratskog saveza", upozorila je Cai.

Peking tvrdi da je Tajvan njihova provincija koju će zauzeti silom ako bude potrebno, a tajvansku vladu smatra separatistima. Cai, pak, tvrdi da je Tajvan suverena nacija koja ne mora da proglasi nezavisnost i koja nema želju za sukobom.

"Ako se ova linija nasilno probije, posljdice bi poremetile međunarodnu trgovinu i destabilizovale ceo zapadni Pacifik", rekla je.

"Drugim rečima, neuspeh u obrani Tajvana ne bi bio katastrofalan samo za Tajvance. To bi srušilo bezbednosnu arhitekturu koja je omogućila mir i izvanredan ekonomski razvoj u regionu u poslednjih sedam decenija", dodala je tajvanska predsednica.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track