PAPA TUŽAN ZBOG PEDOFILSKOG SKANDALA Poverio molitvama francuski narod Bogu; Udruženje žrtava: Vi ste sramota čovečanstva
Foto: Profimedia

skandal

PAPA TUŽAN ZBOG PEDOFILSKOG SKANDALA Poverio molitvama francuski narod Bogu; Udruženje žrtava: Vi ste sramota čovečanstva

Planeta -

Papa Franja izrazio je u utorak "veliku tugu" zbog velikog pedofilskog skandala u Crkvi u Francuskoj.

"Njegove misli na prvom su mestu sa žrtvama, s velikom tugom za njihove rane i zahvalnosti za njihovu hrabrost što su ih prokazali. One su s Crkvom u Francuskoj, kako bi, osvestivši tu strašnu realnost (...), mogla krenuti putem iskupljenja", rekao je novinarima portparol Vatikana, Mateo Bruni.

Nezavisna komisija koja je istraživala razumere skandala u Katoličkoj crkvi u Francuskoj objavila je danas zaključke, procenivši da su od 1950. godine, čak 216.000 dece i adolescenata bili žrtve sveštenika-pedofila.

Ako se tome dodaju osobe koje su zlostavljali laici koji su radili u institucijama Crkve, ta brojka penje se na 330.000, rekao je predsednik komisije Žan-Mark Sove.

"Papa svojim molitvama poverava Gospodu Božji narod u Francuskoj, posebno žrtve, da im da snage i uteši ih i kako bi se, uz pravdu, moglo dogoditi čudo izlečenja", zaključio je Papin portparol.

Francuska biskupska konferencija izrazila je u utorak "stid" i "užasnutost" zbog tog skandala i zatražila "oprost" od žrtava.

Otkrića u Francuskoj najnovija su u nizu skandala koji potresaju Katoličku crkvu. Širom sveta je u poslednjih 20 godina otkriven čitav niz slučajeva seksualnog zlostavljanja.

Sove je u izveštaju naveo da je zlostavljanje bilo sistemsko.

Crkva ne samo da nije preduzela potrebne mere kako bi sprečila zlostavljanje, već je i zatvarala oči, propuštajući da prijavi zlostavljanje, a ponekad i svesno stavljajući decu u kontakt s predatorima, rekao je on.

Komisiju je 2018. osnovala Francuska biskupska konferencija kako bi rasvetlila slučajeve zlostavljanja i vratila poverenje javnosti u Crkvu, koja u Francuskoj gubi vernike.

Sove je naveo da problem još uvek postoji i dodao da je Katolička crkva do 2000ih pokazivala potpunu indiferentnost prema žrtvama te da je istinski počela da menja svoj stav 2015.-2016. godine.

Sama komisija je, rekao je on, identifikovala 2.700 žrtava, ali je opsežnom studijom procenjenoda je bilo oko 216.000 žrtava.

"Vi ste sramota čovečanstva", rekao je predstavnicima Crkve na predstavljanju izveštaja Fransoa Devo koji je osnovao udruženje žrtava "Slobodna reč".

"U ovom paklu bilo je odvratnih masovnih zločina, ali, još gore, bilo je izdaje poverenja, izdaje morala, izdaje dece", rekao je Devo i optužio Crkvu za kukavičluk.

Komisiju su činila 22 člana, a među njima su bili pravnici, lekari, istoričari, sociolozi i teolozi.

Ranije ove nedelje, Sove je rekao da je komisija istragom otkrila između 2900 i 3200 pedofila sveštenika i drugih pripadnika klera, od 1950. u Francuskoj.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track