PREGOVORI U NEMAČKOJ Zeleni i liberali kreću u razgovor sa socijaldemokratima
Foto: EPA / Clemens Bilan

formiranje vlade u nemačkoj

PREGOVORI U NEMAČKOJ Zeleni i liberali kreću u razgovor sa socijaldemokratima

Planeta -

Nemačka stranka Zeleni želi da započne pregovore sa Socijaldemokratskom strankom Nemačke (SPD) i Liberalno-demokratskom strankom (FDP) oko formiranja koalicione vlade, a svoj pristanak na pregovore o stvaranju tzv. semafor-koalicije potvrdio je i FDP, saopšteno je danas.

-Došli smo do zaključka da je smisleno, posebno nakon zajedničkih pozicija koje su se iskristalisale nakon početnih razgovora, da treba da se nastave pregovori sa SPD-om i FDP-om, rekla je potpredsednica Zelenih Analena Berbok u Berlinu u sredu.

Ona je rekla da se Nemačka suočava sa velikim izazovima sa kojima mora brzo da se pozabavi, dodajući da su Zeleni ubeđeni da "ova zemlja ne može sebi priuštiti dug muštuluk".

Kopredsedavajući Robert Habek rekao je da su prethodni dani diskusije pokazali ''da su ovde moguća najveća preklapanja“, prenosi DW.

To je posebno tačno u pogledu socijalne politike, rekao je on.

Međutim, ishod istraživačkih razgovara između FDP-a i SPD-a koji bi se mogli boriti da nađu zajednički jezik o ekonomskoj politici – takođe bi bio faktor u bilo kom trosmernom sporazumu.

Nakon opštih izbora u Nemačkoj prošlog meseca, Zeleni i FDP su razgovarali prvo međusobno, a zatim odvojeno sa SPD -om i sa konzervativnim sindikatom CDU/CSU kako bi istražili moguće linije kompromisa.

-Kollačić je daleko od toga da bude pojeden, rekao je Habek.

-O mnogim stvarima još da se razgovara, rekao je on, dodajući da razvoj ne znači potpuno odbijanje bilo kakve koalicije sa FDP-o i CDU/CSU-om.

Kurir.rs/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track