USIJANO OSTRVO Rat iscrpljivanja između Kine i Tajvana borbenom avijacijom
Foto: Profimedija

NAPETO U AZIJI

USIJANO OSTRVO Rat iscrpljivanja između Kine i Tajvana borbenom avijacijom

Planeta -

Tajvanski ministar odbrane Čiju Kuo Čeng saopštio je da bi moguća kineska invazija na ostrvo mogla biti izvedena u punom obimu 2025.

Tajvanski radari iz sistema osmatranja VOJIN tog 4. oktobra ove godine u vazduhu su otkrili 39 kineskih borbenih aviona kao letu blizu voda koje ostrvo Tajvan smatra svojim.

Bio je to najveći broj letelica u vazduhu u jednom danu, čime se ukupan broj aviona koji su leteli uz ovo ostrvo popeo od početka oktobra na 150.

Novi avioni

Zbog ovog čina ministar odbrane Tajvana Čiju Kuo Čeng upozorio je da je ovo najozbiljnija situacija u poslednjih 40 godina i da postoji velika opasnost da dođe do ratnog požara u Tajvanskom moreuzu, koji razdvaja ovo ostrvo od matice.

Zveckanje oružjem u Aziji... Ilustracija
Zveckanje oružjem u Aziji... Ilustracijafoto: Profimedija

Vojna moć - Kina vs Tajvan

Populacija: 1.394.015.977 - 23.603.049

Vojni budžet: 178,2 milijarde $ - 13 milijardi $

Avioni: 1.200 - 288

Helikopteri: 902 - 208

Tenkovi: 3.205 - 1.160

Borbena vozila: 35.000 - 8.705

Artiljerija: 1.234 - 1.160

Brodovi: 329 - 70

Podmornice: 79 - 4

U svom govoru pred administrativnim odborom za odbranu tajvanski ministar odbrane Čiju Kuo Čeng saopštio je petogodišnji plan potrošnje za vojsku od 8,5 milijardi dolara za nabavku borbenih aviona i protivbrodskih raketa domaće proizvodnje, kako bi se vojska odbranila od moguće invazije Kine, koja bi mogla biti, prema njegovim rečima, izvedena u punom obimu 2025, kada će Kina troškove u sadašnjem ratu iscrpljivanja svesti na minimum.

Dogovor... Đinping i Bajden
Dogovor... Đinping i Bajdenfoto: Profimedia

Razgovor Bajdena i Sija - Držaće se sporazuma

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i da su pristali da se pridržavaju tajvanskog sporazuma.

- Razgovarao sam sa Sijem o Tajvanu. Slažemo se, pridržavamo se tajvanskog sporazuma. Jasno sam mu stavio do znanja da mislim da ne bi trebalo da radi ništa drugo osim da se pridržava sporazuma, rekao je Bajden.

Zasad nije jasno na koji sporazum misli Bajden.

Vašington ima dugogodišnju "politiku jedne Kine", prema kojoj zvanično priznaje Peking, a ne Tajpej, zasnovanu na tri zajednička saopštenja, šest garancija i zakon o odnosima sa Tajvanom, koji jasno stavlja do znanja odluku SAD da uspostavi diplomatske veze s Pekingom.

Tog 4. oktobra Kina je na let pored ostrva poslala 34 aviona tipa J-16, dva "su-30MKK", dva Y-8 za protivpodmorničku borbu, dve leteće osmatračke stanice KJ-500 i 12 bombardera H-6.

Pomenuti avioni su u pet formacija leteli blizu teritorijalnih voda Tajvana provocirajući tajvansku PVO na reakciju.

Inače, sredinom prošlog meseca 23,5 miliona stanovnika ovog ostrva probudile su sirene za uzbunu. To je bilo upozorenje da je započela kineska invazija na ostrvo. Zapravo, bila je reč o vežbi kojom su se proveravala sirene za uzbunu.

Prikupljanje podataka

Mnogi zapadni vojni analitičari smatraju da time zapravo Kina prikuplja informacije o načinu reakcije tajvanske avijacije i PVO, procedurama i intenzivno prati komunikaciju operativnih centara sa lovačkim avionima i PVO jedinicama duž celog ostrva.

Linda Jakobson osnivačica "tink-tenk" organizacije Čajna meters iz Australije smatra da će Kina krenuti u operaciju prinude Tajvana "korak po korak" kako bi pristali na razgovore o ujedinjenju i da Australija treba u svetlu formiranja pakta AUKUS da planira sa saveznicima kako da odbace pritisak Pekinga na Tajvan.

Kurir.rs/ A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track