POLICIJSKA DRŽAVA: Robot koji patrolira ulicama i lovi sitne prekršaje izazvao strah da Singapur postaje država Velikog brata
Foto: Roslan RAHMAN / AFP / Profimedia

nadzirači

POLICIJSKA DRŽAVA: Robot koji patrolira ulicama i lovi sitne prekršaje izazvao strah da Singapur postaje država Velikog brata

Planeta -

Singapur razmišlja o uvođenju novog nivoa nadzora, uz pomoć robota koji grdi građane zbog prestupa i "nepoželjnog" ponašanja poput pušenja ili kršenja mere fizičke distance.

Singapur je testirao novi nadzorni program uz vidu robota na točkovima koji upozorava građane koji pokazuju "nepoželjno društveno ponašanje", što je još jedan dodatak nadzornom arsenalu u ovoj veoma kontrolisanoj državi-gradu.

Od kamera do softvera za prepoznavanje lica, Singapur svakim danom izmišlja novi način da prati svoje stanovništvo. Ovoga puta, poslali su robota koji se kretao ulicama i trgovima na kojima se okupljao veći broj građana, i koji je preko svojih sedam nadzornih kamera utvrđivao da li su počinili neki sitan prekršaj ili ne.

Robot će pušače upozoriti da ugase cigaretu ako su je zapalili na mestu na kojem to nije dozvoljene, one koji su bacili smeće izvan kante podsetiće da je to zabranjeno, a izgrdiće i bicikliste koji su bicikle ostavili na mestima koja za to nisu predviđena. Robot će isto tako kontrolisati da li se građani pridržavaju propisanog razmaka.

Za neke je robot dobrodošla mera, a za druge pak razlog za strah od narušavanja privatnosti. Singapur je, inače, jedna od najkontrolisanijih zemalja na svetu. Na svega 5,5 miliona građana imaju 90.000 nadzornih kamera a do 2030. godine taj broj planiraju da udvostruče.

"Sve to utiče na razum ljudi. Uskoro će morati da paze šta govore i rade", smatra aktivistkinja za digitalna prava Li Ji Ting.

Advokat koji se bavi pravima građana na privatnost, Indulekšmi Radžesvari upozorava da "ne postoje nikakvi zakoni koji propisuju šta država sme, a šta ne sme da radi sa podacima građana u Singapuru".

Postoje i oni koje to ne brine. "Sada niko neće moći da uradi nešto loše, jer će robot sve nadzirati. To mi uliva sigurnost", kaže inženjer Fu Suan Kian.

Slično mišljenje ima i 58-godišnji šef projekta Majkl Lim.

"Mislim da još uvek postoji potreba za robotom. Iako je Singapur siguran, i dalje se mogu dogoditi stvari koje nismo predvideli. Ako je robot u blizini kad se nešto dogodi, ljudi u kontrolnoj sobi mogu da vide šta se dogodilo uz pomoć snimaka koje šalje robot", objasnio je on.

Singapurska vlast tvrdi da će roboti pomoći da se nadomesti radna snaga koja nestaje zbog starenja stanovništva.

Aktivisti pak smatraju da će se zbog "malo više sigurnosti, kršiti pravo na privatnost građana".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja