POČASNA STRAŽA KAŽNJENA ZBOG UČESTVOVANJA NA VENČANJU POTOMKA ROMANOVIH?! Šojgu preduzeo disciplinske mere
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

kraljevsko venčanje nakon 127 godina u rusiji

POČASNA STRAŽA KAŽNJENA ZBOG UČESTVOVANJA NA VENČANJU POTOMKA ROMANOVIH?! Šojgu preduzeo disciplinske mere

Planeta -

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu preduzeo je disciplinske mere protiv svojih podređenih u Sankt Peterburgu zbog slanja počasnih stražara na prvo kraljevsko venčanje u zemlji posle više od jednog veka, javile su novinske agencije.

Počasna straža ruske vojske usnimljena je prošlog petka kako formira sabljasti luk tokom venčanja velikog vojvode Georgija Mihajloviča Romanova i njegove verenice iz Italije Rebeke Virdžinije Betarini.

Sergej Šojgu, Šojgu
foto: EPA

Raskošna ceremonija obeležila je prvu rusku kraljevsku svadbu otkad su pradedu Romanova Nikolaja II sa porodicom pogubili boljševici 1918. godine, čime je okončana carska monarhija.

Pozivajući se na neimenovane izvore Ministarstva odbrane, državne agencije TASS i RIA Novosti izvestile su da je Zapadni vojni okrug ministarstva prekršio propise slanjem osoblja počasne garde na venčanje Romanova, prenosi Moscow times.

-Službenom istragom utvrđeno je kršenje službenih dokumenata od strane pojedinih zvaničnika", rekao je jedan od izvora.

U izveštajima nije navedeno koja je vrsta disciplinske mere pokrenuta protiv Zapadnog vojnog okruga, niti ko je tačno na meti. Sam okrug nije komentarisao prijavljenu opomenu.

Ruska carska kuća naglasila je da je učešće počasne straže zakonski sankcionisano.

-Organizatori venčanja složili su se sa svim vlastima - državnim, crkvenim, vojnim - u skladu sa zakonom utvrđenom procedurom, rekao je za veb stranicu Podiom Aleksandar Zakatov, direktor kancelarije šefa Carske kuće.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track