RUSKI VLADARI I NJIHOVI LJUBIMCI: Oduvek su obožavali životinje! Uglavnom su imali pse i mačke, ali neki su birali drugačije FOTO
Foto: Alexey DRUZHININ / AFP / Profimedia

nekima su bili najverniji prijatelji

RUSKI VLADARI I NJIHOVI LJUBIMCI: Oduvek su obožavali životinje! Uglavnom su imali pse i mačke, ali neki su birali drugačije FOTO

Planeta -

Većina ruskih vladara i u carskom i u sovjetskom razdoblju pa sve do danas imala je pse za kućne ljubimce. Međutim, bilo je i izuzetaka.

Nikita Hruščov je, na primer, u svojoj dači držao medveda, a omiljena kobila Petra Velikog koja se zvala Lizeta pratila ga je u mnogim bitkama Velikog severnog rata sa Švedskom (1700-1721), piše Russia Beyond.

Mali italijanski hrt po imenu Zemira bila je ljubimica Katarine Velike i živela je u luksuzu. Kada je Zemira uginula, Katarina nekoliko dana nije izlazila iz svojih odaja.

Pametna pudla Nikolaja I po imenu Husar često je igrao ulogu ličnog carevog sluge. Kada je Nikolaj želeo da razgovara sa nekim, slao je Husara. Pas bi zubima dovukao dotičnu osobu na audijenciju.

0277426943, Car Aleksandar II, Rusija, pas, Milord
foto: akg-images / AKG / Profimedia

Od svih ruskih vladara najveći ljubitelj pasa bio je Aleksandar II. Najviše je voleo irskog setara po imenu Milord, s kojim je šetao ulicama Sankt Peterburga i Moskve. Srce Milorda je od tuge stalo kada je car otputovao u Pariz na Svetsku izložbu 1867.

Aleksandar III je bio jako tužan kada je njegov voljeni haski po imenu Kamčatka poginuo u nesreći na železničkoj pruzi 1888. Istu tu nesreću su svi članovi carske porodice preživeli bez ijedne ogrebotine. Kasnije je car govorio: "Imam li bar jednog nesebičnog prijatelja? Nemam i ne mogu ga imati. A Kamčatka je bio upravo takav prijatelj".

Nikolaj II je voleo škotske ovčare. Kada je Vrani uginuo, car je tugovao dva meseca. Zatim je dobio novog ovčara po imenu Iman i primetio da jako nalikuje na Vranog. Kada je i Iman uginuo, Nikolaj se više nikad nije tako vezao za pse.

Lenjin je imao mnogo pasa i mačaka, ali njihovih imena se više niko ne seća, izuzevimena psa Ajde. Njihova zajednička fotografija je snimljena 1922. godine.

Holandska kraljica Vilhelmina je poklonila Staljinu ženku koker španijela. Milka je živela još osam godina nakon Staljinove smrti.

U svojoj kući u Abhaziji, Nikita Hruščov je voleo da se igra sa mladunčetom medveda o kom se specijalno brinuo jedan oficir KGB-a. Kada je medved porastao, poslali su ga u zoološki vrt.

0086712346, Nikita Hruščov, dača
foto: Соболев Валентин / TASS / Profimedia

Nakon što se 1964. povukao iz politike, Hruščov je mnogo vremena provodio sa svojim nemačkim ovčarom Arbatom. Njegov drugi saputnik u šetnjama je bila vrana po imenu Kava, koju je Hruščov pronašao i sam odnegovao.

Prilikom poseta Indiji 1969. Dalaj Lama je Leonidu Brežnjevu poklonio mačku. Priča se da je Dalaj Lama savetovao sovjetskom lideru da ne izlazi iz kuće ako se mačka bude čudno ponašala i vešala za njegovu odeću. I kažu da je bio u pravu. Mačka Lama je tri puta "upozorila" Brežnjeva da ga vreba opasnost i spasila ga od sigurne smrti.

Dorofej, mačka Dmitrija Medvedeva
Dorofej, mačka Dmitrija Medvedevafoto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Profimedia

Mačak Dorofej je ljubimac porodice bivšeg ruskog predsednika (2008-2012) i bivšeg premijera (2012-2020) Dmitrija Medvedeva.

Dmitrij Medvedev, pas, engleski seter
foto: EPA/VLADIMIR RODIONOV / RIA NOVOSTI/

Medvedevi imaju i dva setera, Džoli i Daniela.

0018847647, Vladimir Putin, labrador Koni
foto: SERGEI ZHUKOV / AFP / Profimedia

Labrador po imenu Koni je bio pored Putina 14 godina pa je doživeo da njegov vlasnik postane predsednik Rusije 2000. godine.

Prilikom posete Bugarskoj 2010. godine Putinu su poklonili ovčara po imenu Jorgo.

0088252492, Vladimir Putin, pas, ovčar Bafi, Dima Sokolov, dečak
foto: ALEXEY DRUZHININ / AFP / Profimedia

Ime se Putinu nije svidelo, i ponudio je sunarodnicima da mu pomognu oko odabira drugog imena. Pas se od tada zove Bafi, po predlogu petogodišnjeg Dime Sokolova.

0308285660, Vladimir Putin, akita
foto: Alexey DRUZHININ / AFP / Profimedia

Guverner japanske prefekture Akita Norihisa Satake poklonio je Putinu 2012. godine štene akite kao znak zahvalnosti za pomoć koju je Rusija pružila severoistočnoj regiji Japana kada ju je u martu 2011. godine pogodio zemljotres.

0308285658, Vladimir Putin, akita
foto: Alexey DRUZHININ / AFP / Profimedia

Putin je psu dao ime Jume, što na japanskom znači "san", a zauzvrat je guverneru poklonio sibirsko mače.

0352488323, Vladimir Putin, pas, Verni
foto: MAXIM SHEMETOV / AFP / Profimedia

Verni je bio rođendanski poklon predsednika Turkmenistana, Gurbangulija Berdimuhamedova, tokom sastanka u Sočiju u oktobru 2017. Štene je Alabai, vrhunska turkmenska sorta ovčara Centralne Azije. Verni na ruskom, kao i na srpskom jeziku, znači veran ili odan.

Vladimir Putin, Paša, pas, šarplaninac
foto: EPA/ MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Paša je štene Šarplaninca koje je Putinu poklonio predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom njegove zvanične posete u januaru 2019. godine.

Kurir.rs/Russia Beyond

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track