Najnovije vesti

OKO 130.000 DECE U SAD JE ZBOG KORONE OSTALO BEZ RODITELJA: Nesrećnim mališanima muke tek predstoje!
Foto: Profimedia

strašno

OKO 130.000 DECE U SAD JE ZBOG KORONE OSTALO BEZ RODITELJA: Nesrećnim mališanima muke tek predstoje!

Planeta

Više od stotinu hiljada dece u SAD izgubilo je roditelja tokom pandemije kovida-19, navodi se u novom istraživanju.

Stručnjaci procenjuju da je u Sjedinjenim Državama 129.630 dece zbog zaraze kovidom izgubilo primarnog negovatelja, odnosno roditelja. Još je 22.007 izgubilo sekundarnog njegovatelja, poput bake ili deda koji su živeli u istom domaćinstvu.

Treba napomenuti da su se u studiji koristili podaci od aprila 2020. godine do kraja juna 2021. godine, tako da je brojka dece koja su ostala bez jednog roditelja tokom pandemije verovatno veća.

"Kada dete izgubi roditelja ili staratelja, trebaće mu pomoć sve dok ne napuni 18 do 24 godine. Nastaje problem, koji će trajati mnogo godina", rekla je Suzan Hils iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a prenosi NBC Njuz.

S njom se slaže i pedijatar Ričard Bezer, bivši vršilac dužnosti upravnika CDC. On navodi da deci koja izgube primarnog njegovatelja prete i drugi ozbiljni problemi, poput rizika od selidbe ili potrebe za promenom škole.

Gotovo četvrtina dece u SAD živi samo s jednim roditeljem, a oko 4.5 miliona njih živi s bakom i dedom koji su obezbedili smeštaj.

Rasne i etničke razlike

Novo istraživanje CDC-a pokazalo je i ogromne rasne i etničke razlike. Njegovatelja je izgubilo 1 od 753 dece bele kože, 1 od 412 latinoameričke dece i 1 od 310 dece s crnom bojom kože.

Prema podacima popisa stanovništva, oko 60 odsto američkog stanovništva je bele boje kože, a oko 40 odsto njih se identifikuje s rasnim ili etničkim manjinskim grupama.

"Nasuprot tome, 65 odsto dece koja su izgubila roditelje zbog kovida pripada rasnim i etničkim manjinama, u poređenju sa oko 35 posto belaca. To je zaista jedna od najekstremnijih razlika koje sam ikada videla", rekla je Hils.

Kurir.rs / Index / NBC News, Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja