JASNA PORUKA PREDSEDNICE TAJVANA: Nećemo popustiti pod pritiskom Kine
Foto: EPA/ RITCHIE B. TONGO

ODNOSI TAJVANA I KINE

JASNA PORUKA PREDSEDNICE TAJVANA: Nećemo popustiti pod pritiskom Kine

Planeta -

Niko neće primorati Tajvan da krene putem koji je odredio Peking, poručila je predsednica Cai Ing-ven na nacionalni dan Tajvana, obećavajući da će nastaviti da jača vojnu odbranu ostrva.

Odgovarajući na ponavljanje pretnji od strane Kine da će jednog dana opet preuzeti Tajvan, i na silu ako treba, tajvanska predsednica je poručila da je Tajvan odlučan u tome da se brani, kao i da brani svoju budućnost, o čemu se ''mora odlučiti u skladu sa voljom tajvanskog naroda“, piše Gardijan.

-Što više postignemo, veći je pritisak Kine sa kojim se suočavamo, rekla je.

Njen govor tokom proslave Nacionalnog dana Tajvana usledio je nakon što je kineski predsednik Si Đinping obećao da će "ispuniti ponovno ujedinjenje", piše BBC.

Tajvan, Kina
foto: Profimedija

Tajvan sebe smatra suverenom državom, dok Kina na Tajvan gleda kao na otcepljenu pokrajinu.

Cai je ponovo izabrana prošle godine uz obećanje da će se suprotstaviti Pekingu. U svom današnjem govoru poručila je da Tajvan "stoji na prvoj liniji odbrane demokratije".

Rekla je da ostrvo neće "delovati ishitreno", ali će pojačati svoju odbranu kako bi "osiguralo da niko ne može naterati Tajvan da krene putem koji nam je Kina zacrtala".

Taj put, rekla je, ne nudi "ni slobodan i demokratski način života za Tajvan, niti suverenitet" za njegovih 23 miliona ljudi.

Kineski vojni letovi u tajvanski vazdušni prostor ozbiljno su uticali na nacionalnu bezbednost, rekla je, a situacija je "složenija i fluidnija nego u bilo kojoj drugoj tački u poslednje 72 godine".

Cai je takođe ponovila ponudu da ravnopravno razgovara sa kineskim liderima, što je predlog koji je Peking, koji je označava kao "separatistu", do sada odbacio.

Njen govor je praćen preletom tajvanskih borbenih aviona.

Jedan čovek koji je gledao govor Cai rekao je za novinsku agenciju AFP da tajvanski ljudi ne mogu prihvatiti ujedinjenje sa Kinom.

-Kina je trenutno prilično autoritarna. Posebno pod Si Đinpingom, njeno stanje se pogoršalo. Ponovno ujedinjenje sada nije primereno, rekao je drugi.

Si Đinping, Tajvan
foto: Profimedia, Shutterstock

Juče je kineski predsednik Si rekao da bi ujedinjenje trebalo postići mirnim putem, ali je upozorio da kineski narod ima "slavnu tradiciju" suprotstavljanja separatizmu.

-Istorijski zadatak potpunog ponovnog ujedinjenja matice ... definitivno će biti ispunjen, dodao je.

Kurir.rs/Gardijan/RSE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track