TAJNE U SENDVIČU: Mornarički inženjer i supruga učiteljica pokušali da prodaju nacrte nuklearnih podmornica SAD neprijatelju
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia, Printscreen/Instagram

FBI akcija

TAJNE U SENDVIČU: Mornarički inženjer i supruga učiteljica pokušali da prodaju nacrte nuklearnih podmornica SAD neprijatelju

Planeta -

Jednogodišnja operacija FBI agenata urodila je plodom kada je par iz Merilenda uhvaćen i optužen za pokušaj prodaje nuklearnih tajni drugoj zemlji u zamenu za kriptovalute.

Američki nuklearni inženjer Džonatan Tobi, koji je imao pristup najvažnijim tajnama, i njegova supruga, učiteljica Dajana, uhapšeni su proteklog vikenda u Zapadnoj Virdžiniji nakon što su prodali informacije o dizajnu nuklearnih podmornica i brodova "osobi za koju su verovali da je predstavnik strane sile, ali je zapravo bio FBI agent", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Tobi je navodno imao pristup osetljivim vojnim tajnama vezanim za nuklearni dizajn oružja i opreme, "operativne parametre, karakteristike performansi reaktora nuklearnih nosača".

Tobi (42) je čuvao tajne o nuklearnim podmornicama na plavoj, memorijskoj kartici koju je sakrio u sendvič sa kikiriki puterom koji je predao "kupcu".

"Polovina sendviča je sadržala plastičnu kesicu sa SD memorijskom karticom", naveli su iz FBI.

Njegova 45-godišnja supruga, učiteljica je čuvala stražu prilikom primopredaje.

FBI je prosledio 100.000 dolara u krištovalutama Tobijevima kako bi ih uverili da su strana sila koja plaća informacije.

Istraga je počela u aprilu 2020. godine kada je jednom zvaničniku FBI u posed stigao paket koji je Tobi poslao neidentifikovanoj strnaoj sili. U paketu su bila poverljiva dokumenta i instrukcije o upotrebi "kriptovane komunikacije" i poziv nja "tajnu vezu".

"Molim vas prosledite ovo pismo vašoj vojno-obaveštajnoj agenciji. Verujem da će ove informacije mnogo vredeti vašoj zemlji. Ovo nije prevara", navodno je stajalo u Tobijevom pismu strancima.

Kada su utvrdili autentičnost paketa, FBI agenti su se pretvarali da su strani špijuni i počeli su mejl komunikaciju sa Tobijem, koji se potpisivao kao "Alis".

Tobi je, prenose američki mediji, bio vrlo oprezan u komunikaciji - odbijao je da se sretne sa agentima licem u lice jer se osećao "nesigurno i nezaštićeno" na otvorenom, nije želeo da dobije keš jer on može da se prati, a i brinuli su ga "trakeri i druga gadna iznenađenja".

Onda je u aprilu 2021. Tobi pristao na fizički signal agenta prilikom susreta i predaje detaljnog dizajna nuklearnih podmornica klase Virdžinija. Dogovoreno je da agenti podignu zastavu na krovu zgrade. Tobi bi im onda dao poverljiva dokumenta i kada bi mu kripto novac Monero stigao na račun, prosledio bi i šifre za otvaranje dokumenata.

U junu je došlo do razmene posle koje su ageti uhapsili par, a poverljiva dokumenta vratili mornarici.

U jednom od niza mejlova koje je razmenio sa FBI agentima, Tobi je naveo da je vrlo pažljivo i brižljivo skupljao informacije i da je pazio da zametne tragove kako niko ne bi posumnjao u njega.

Par je već pripremio pasoše i keš kako bi optutovali u drugu zemlju, u slučaju da se pojavi potreba za takvim potezom. Pre nego što su uspeli da pobegnu, FBI agenti su ih uhvatili.

Inače, podmornice Virdžinija klase su brze, napadačke podmornice naoružane nuklearnim bojevim glavama, opremljene najnovijom tehnologijom, sistemima naoružanja i prikupljanja informacija.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track