OBUČAVALA SE DA POSTANE VOJNI PILOT A ONDA JE IZGUBILA SVE Potresna ispovest studentkinje iz Kabula: Jednog dana ću ponovo leteti
Foto: US Air Force Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

avganistan

OBUČAVALA SE DA POSTANE VOJNI PILOT A ONDA JE IZGUBILA SVE Potresna ispovest studentkinje iz Kabula: Jednog dana ću ponovo leteti

Planeta -

Pre nego što su talibani zauzeli Kabul, 23-godišnja Zara Samar se obučavala da postane vojni pilot.

Tri godine je provela u vojnim barakama u glavnom gradu Avganistana, obučavajući se da postane vojni pilot kada su joj rekli da mora da pobegne.

"Vazduhoplovna akademija je bila sjajno mesto gde sam osećala da mogu da ostvarim svoje snove, ali kada su talibani preuzeli kontrolu, izgubila sam sve", ispričala je ona.

"Vojnik me je pozvao i rekao mi da moram da napustim barake odmah. Kada sam ga pitala zašto, odgovorio mi je: Samo idi, ovde nisi bezbedna", rekla je Samar MSN-u.

Dok je bežala ka međunarodnom aerodromu, nastavno osoblje njene akademije je već bilo meta napada. "Jedan taliban mi je ubio instruktora pred njegovom decom, na očigled njegove dece. To mi je jako teško palo", rekla je ona.

Zara je uspela da se ukrca na evakuacioni let australijskih snaga i pre mesec dana je stigla u Adelejd.

Na drugi kraj sveta je stigla samo sa odećom koju je imala na sebi.

Radost što je stigla u Australiju ugušilo je saznanje da su mnogi, uključujući njenu porodicu, ostali u Avganistanu. Njena sestra, koja je ostala u zemlji, joj je rekla da će početi da crta, kako bi opisala koliko je težak život pod talibanima.

"Rekla mi je da želi da svetu nacrta šta se dešava. Tada sam počela da plačem i nisam mogla da se zaustavim", rekla je Samar. "Žene sada ne smeju da napuste kuću. Ne mogu da idu na posao. Brinem šta će biti sa milionima devojaka koje ne mogu da idu u školu. Nemaju gde da pobegnu i niko nije bebedan", rekla je ona.

Samar je ispričala i da se jedna njena koleginica, koja nije uspela da pobegne iz Avganistana, sada krije. "Talibani su joj upali u kuću i morala je da pobegne kroz prozor. Da nije, ubili bi je", rekla je Samar.

Ove sedmice, lokalci su priredili Samar i drugim izbeglicama večeru dobrodošlice.

Marijam Aslami iz Udruženja avganistansko-australijskih žena rekla je da je cilj većere bio da ljudi poput Samar upoznaju prijatelje. "Cilj je da se povežu sa ostatkom zajednice i steknu utisak da pripadaju", rekla je Aslami.

To će, navela je ona, naročito pomoći ženama. "Kulturološki, žene su vezane za kuću i nisu navikle da razgovaraju sa strancima, pa im je sve ovo veoma teško. Iako ih pozivamo i kontaktiramo, one obično oklevaju", rekla je ona.

Samar, međutim, ne odustaje od svojih snova i odlučna je da stvori sebi novi život u Australiji. "Zaista se trudim da postanem pilot i jednog dana ću leteti", rekla je ona.

"To je moj najveći san".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track