STIŽU PRVE PARE AVGANISTANU: Odbreno oko MILIJARDU evra na samitu G20, ali da li će to moći da zaustavi glad i katastrofu?
Foto: EPA / Igor Kupljenik

paket pomoći

STIŽU PRVE PARE AVGANISTANU: Odbreno oko MILIJARDU evra na samitu G20, ali da li će to moći da zaustavi glad i katastrofu?

Planeta -

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je na vanrednom samitu G20 o Avganistanu predstavila paket pomoći od oko milijardu evra za narod te i susednih zemalja.

Paket kombinuje humanitarnu pomoć EU sa isporukom pomoći usmerene na zadovoljenje osnovnih potreba naroda Avganistana i susednih zemalja.

Usled pogoršanja socioekonomske situacije u Avganistanu, stotine hiljada ljudi su ugrožene uoči dolaska zime, saopštila je EU.

Humanitarna pomoć EU neće biti dovoljna za rešenje problema gladi i izbegavanje velike humanitarne krize u zemlji, pogođenoj nasilnim dolaskom na vlast talibana koji za razliku od prethodne vlade ne mogu da računaju na obilatu pomoć iz inostranstva.

Uoči današnjeg sastanka, Fon der Lajen je navela da je potrebno učiniti sve što je moguće da bude izbegnuta velika humanitarna i socioekonomska katastrofa u Avganistanu.

"Mi to treba da uradimo brzo. Mi smo bili jasni po pitanju naših uslova za angažman sa avganistanskim vlastima, uključujući poštovanje ljudskih prava. Dosadašnji izveštaji (od dolaska talibana na vlast) govore sami za sebe. Ali narod Avganistana ne treba da plaća cenu za poteze talibana", navela je Fon der Lajen.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Igor Kupljenik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track