MLADI AMERIKANCI POHRLILI NA NJIVE Imaju po 2 diplome, a evo zašto su se odrekli visokih plata i rada u kancelariji i uzeli motike
Foto: Profimedia

bravo

MLADI AMERIKANCI POHRLILI NA NJIVE Imaju po 2 diplome, a evo zašto su se odrekli visokih plata i rada u kancelariji i uzeli motike

Planeta -

Džejms Meriot odlazi na posao pre izlaska sunca. Njegovo putovanje počinje na prepunim ulicama u Bostonu i završava na farmi Dramlin.

Sa diplomama iz neuronauke i globalnog zdravlja, 24-godišnjak se nedavno zaposlio u poljoprivredi. To je mnogo drugačiji skup veština, daleko od laboratorije biotehnološke kompanije u kojoj je nekada radio na razvoju vakcina.

"Ovo je bila, znate, vrlo namerna odluka, a ne nešto poput: Ne znam šta da radim, samo da idem da radim na farmi. Ovako želim da mi život prođe ", rekao je Meriot za Si-Bi-Es Njuz.

On nije sam. Šon Moriarti napustio je posao kopirajtera radi žetve useva, a fizioterapeut Ket Stekbek dane je u bolnici zamenio je radom u polju.

Skoro svi ovi dvadesetogodišnjaci nisu samo došli na sezonu, već su u mnogim slučajevima napustili karijeru kako je pandemija korone uzela maha.

"Bilo je to, verovali ili ne, veoma stresno vreme. Za mene to jednostavno nije bilo pravo okruženje i mislim da je COVID svakako ubrzao osećaj sagorevanja", rekao je Stekbek.

Menadžer useva Met Selona rekao je da nije iznenađen aplikantima koji sada traže posao na farmi.

"To ima smisla za mene. Pokušali su posao, ne sviđa im se. Žele probati nešto drugo. Imaju interes za okolinu", rekao je Selona.

Ono što se dešava na farmi u Masačusetsu deo je seizmičke promene. Studija iz jula pokazala je da je skoro trećina američkih radnika mlađih od 40 godina razmišljala o promeni karijere tokom pandemije.

"Svi smo se osećali kao da smo zupčanici u volanu ovog većeg sistema u kojem nismo želeli da budemo deo. "ovo je ono što želimo da radimo" umesto da radimo nešto što smo smatrali da moramo da radimo ", rekao je Meriot.

Ali postoji kompromis. Osim žuljevitih ruku i bolnih leđa, posao dolazi i sa smanjenjem plata. Stekbek je rekao da su joj prihodi opali za nešto više od polovine.

"To je bilo prilagođavanje života i mislim, svakako je preispitivanje onoga na šta sam odlučio da potrošim svoj novac", rekao je Stekbek.

Stekbek je rekla da nije siguran da li je pomak u karijeri trajan, ali kaže da joj je pandemija pomogla da prepozna krhkost života i provodi vrijeme radeći ono što je čini sretnom.

"Nekako sam mislio da bi to mogla biti samo pauza, a možda i jeste, a možda i nije. Osećam se kao potres snježne kugle, pretpostavljam. Tako da je trenutno malo svuda, ali dobre stvari", rekao je Stekbek.

Morijarti može videti budućnost u poljoprivredi govoreći da mu je posao smislen. Mariot pohađa master studije epidemiologije.

"Ne vidim sebe da ovo radim zauvek, ali uvek ću na neki način nastaviti da se bavim poljoprivredom sa mnom", rekao je Mariot.

Kurir.rs/Si-Bi-Es Njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja