STARI PRIJATELJI: Angela Merkel proglašena za prijatelja kineskih lidera, pridružila se elitnom društvu Kastra i Niksona
Foto: Liu Bin / Xinhua News / Profimedia

odlazak muti

STARI PRIJATELJI: Angela Merkel proglašena za prijatelja kineskih lidera, pridružila se elitnom društvu Kastra i Niksona

Planeta -

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel pridružila se bivšem kubanskom lideru Fidelu Kastru i bivšem američkom predsedniku Ričardu Niksonu u grupi "starih prijatelja" kineskih komunističkih lidera.

Retku titulu dodelio joj je kineski predsednik Si Đinping. "Kineski narod veliki naglasak stavlja na prijateljske veze, mi nikada ne zaboravljamo stare prijatelje i kineska vrata će vam uvek biti otvorena", rekao je Si Merkelovoj u video pozovu. "Nadam se da ćete nastaviti da vodite računa i podržavate kineske odnose sa Nemačkom i EU", dodao je on.

Titula "stari prijatelj" (lăo péngyŏu) dodeljena je Niksonu, kao prvom američkom predsedniku koji je posetio Kinu i njegovom državnom sekretaru Henriju Kisindžeru. Za razliku od njih, aktuelni predsednik Džo Bajden vrlo svesno i namerno odbija da nazove Sija "starim prijateljem", podseća Politiko,

Kako prenose kineski mediji na engleskom, Si je rekao da su on i Merkelova imali mnogo "dubokih razgovora" o raznim pitanjima i dodao da njihov bilateralni odnos pokazuje da se "igrice mogu u potpunosti izbeći".

Peking Merkelovu doživljava kao stabilišuću figuru koja je protivteža evropskim i američkim političarima koji žele da preseku veze sa Kinom.

Merkel se žestoko zalagala za investicioni dogovor EU sa Pekingom koji je postignut prošle godine i protivila se diplomatskom izolovanju Pekinga. Zbog investicija nemačke auto-industrije i prodaje automobila u Kini, Berlin se tradicionalno ne bavi navodnim kršenjima ljudskih prava u Kini.

Merkel odlazi sa mesta nemačke kancelarke posle 16 godina na vlasti i katastrofalnog poraza njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU) na septembarskim izborima.

Portparolka nemačkle vlade Martina Fic bila je nešto manje emotivna kada je novinarima prenela detalje razgovora Merkel i Sija.

"Kancelarka i predsednik su razmotrili razvoj bilateralnih odnosa i postojećih međunarodnih pitanja. Razgovarali su o pripremama za predstojeći G20 samit, kimatskim promenama i kontroli pandemije, kao i ljudskim pravima i investicionom sporazumu EU i Kine", rekla je Fic i dodala da su i kancelarka i kineski predsednik "naglasili važnost 50. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Nemačke i Kine iduće godine".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track