DA LI JE LONDON DANAS OPASNIJI ZA ŽENE NEGO U VREME DŽEKA TRBOSEKA? Policajac ZAPALIO I UDAVIO DEVOJKU u martu, od tada UBIJENO 14
Foto: Vuk Valcic / Alamy / Alamy / Profimedia

gradonačelnik londona poziva da se mizoginija proglasi zločinom iz mržnje

DA LI JE LONDON DANAS OPASNIJI ZA ŽENE NEGO U VREME DŽEKA TRBOSEKA? Policajac ZAPALIO I UDAVIO DEVOJKU u martu, od tada UBIJENO 14

Planeta -

Pandemijski London i onaj iz vremena Džeka Trboseka podjednako su opasni za žene. Razlika je što danas žene ne mogu da imaju poverenje ni u britanske bobije posle monstruoznog ubistva Sare Everard, koje je u martu počinio policajac Vejn Kazens. U britanskoj prestonici od tada je ubijeno 14 žena. Javnost traži ostavku prve žene londonske policije.

Kidnapovanje, silovanje i ubistvo Sare Everard jedan je od najužasnijih događaja u 190-godišnjoj istoriji Metropoliten policije.

Razlog – za zločin je odgovoran policajac Vejn Kazens, koji je tridesettrogodišnju ženu uhapsio bez osnova, zatim silovao, zadavio, a njeno telo delimično spalio i bacio u jezero stotinak kilometara južno od mesta otmice.

-Policajci ne doživljavaju Vejna Kazensa kao svog. Gledaju na njega kao na ubicu, koji je igrom slučaja bio i policajac. On je veoma bolesna i opasna osoba, koja nikad nije trebalo da obuče uniformu, kaže Sajmon Harding, glavni istražitelj u slučaju Sare Everard.

Pitanje svih pitanja je kako je Kazens, koji služi doživotnu robiju bez prava žalbe, prošao bezbednosne provere uprkos dva egzibicionistička incidenta i nadimka "silovatelj" među samim policajcima.

Da on nije i jedini ukazuje najnovije istraživanje, koje pokazuje da su žalbe za seksualno uznemiravanje u poslednjih pet godina pristigle na adrese čak 750 britanskih policajaca. Petina radi u oblasti Mančestera.

Istraga londonskog Tajmsa pokazuje da se većina unutrašnjih istraga i dalje vodi iza zatvorenih vrata. To razočarava bivšu premijerku Terezu Mej, koja se borila za transparentnost rada policije.

Ironija je da su na čelu ministarstva unutrašnjih poslova i londonske policije žene – Priti Patel i Kresida Dik.

-Ključno je da svako u zemlji veruje policiji. Kao što je sudija rekao, Kazens je značajno doprineo osećaju nesigurnosti mnogih u našim gradovima, a naročito žena, smatra načelnica londonske Metropoliten policije Kresida Dik.

Pre samo nekoliko dana u bogatom londonskom kvartu Primrouz hil, gde žive i članovi porodice Karađorđević, nožem je izbodena majka četvoro dece. Ona je četrnaesta žena ubijena u Londonu posle Sare Everard.

Samo dve sedmice ranije, u južnom Londonu organizovana je potera za ubicom mlade učiteljice Sabine Nese. Zločin je pred sudom prošle nedelje negirao britanski dostavljač albanskog porekla Koči Selamaj.

Političari nude različita rešenja. Sva su na dugom štapu.

-Već neko vreme pozivam da se mizogenija proglasi zločinom iz mržnje, a da se uznemiravanje žena na javnim mestima proglasi krivičnim delom, ističe gradonačelnik Londona Sadik Kan.

Ministarka laburističke vlade u senci Džes Filips smatra da je potrebna sveobuhvatna promena sistema, kojim bi nasilje nad ženama i devojkama postalo prioritet kakav je terorizam.

"Premalo je uspešnih istraga silovanja i premalo je presuda. Ponovo sam okupio radnu grupu za kriminal i pravosuđe. Trudimo se da skratimo vreme između žalbe i stupanja u akciju", rekao je britanski premijer Boris Džonson.

Londonke i Britanke poručuju da je vreme da se sa reči pređe na dela odavno prošlo.

Pandemija je dovela do sloma mentalnog zdravlja i vrtoglavog rasta nasilja u porodici. Zato i u najidiličnijoj londonskoj ulici žene drže otvorene četvore oči.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track