KOSMOS VIŠE NIJE GRANICA: Ona je prva Kineskinja koja će prošetati svemirom, Peking joj je spremio i POSEBAN PAKET
Foto: LIU HUAIYU / Newscom / Profimedia

prekretnica

KOSMOS VIŠE NIJE GRANICA: Ona je prva Kineskinja koja će prošetati svemirom, Peking joj je spremio i POSEBAN PAKET

Planeta -

Kada kineska letelica Šenžu 19 poleti u svemir u suboru ujutru, na njoj će biti i prva žena koja će raditi na novoj kineskoj svemirskoj stanici. Biće to prekretnica za žene astronaute i svemirski program Pekinga.

Vang Japing (41) je deo tročlanog tima za svemirsku stanicu Tijangong (Nebesko mesto), gde će postati prva Kineskinja koja je "prošetala" svemirom.

Kina namerava da završi i potpuno naseli svemirsku stanicu do decembra 2022. godine, što je ambiciozan plan koji, bar za sada, deluje ostvarivo. Prošlog meseca, trojica drugih kineskih astronauta uspešno su proveli tri meseca u stanici tokom koje su radili na mogulu i dva puta izlazili u svemir kako bi instalirali opremu.

Ovoga pua, tim Vangove će ostati 183 dana, najduže za neku kinesku posadu. U svemirskoj stanici će joj se pridružiti komandant misije Žai Žigang (55) i Je Guangfu (41).

0638052280, kineski astronauti, Vang Japing
foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Njihova letelica bi trebalo da poleti iz Gobi pustinje na severozapadu Kine u subotu rano ujutru. Pripreme za njihov odlazak traju već neko vreme. Prošlog meseca, teretni brod je isporučio šet tona hrane, vode, boca sa kiseonikom, svemirskih odela i drugih stvari neophodnih za funkcionisanje stanice.

Ovo će biti druga svemirska misija za Vangovu. Major u kineskim vazduhoplovnim snagama i pilot transportnih aviona, ona je 2010. regrutovana za astronauta.

Provela je 15 dana u orbiti 2013. sa Šenžu 10 misijom. Sa probnog modula svemirske stanice održala je naučno predavanje koje je slušalo 60 miliona studenata širom Kine - pokazivala im je kako se ponaša tečnost u svemiru, kung fu pokrete i odgovarala na pitanje.

U intervjuu za CNN koji je dala 2015. godine Vang se prisetila prvog trenutka kada je videla Zemlju iz svemira.

"Kada sam prvi put pogledala kroz prozor, shvatila sam istinsko značenje moći života... takva lepota se ne može shvatiti i razumeti", rekla je ona.

Vang smatra da bi svemirski program Kine bio nepotpun bez žena astronauta. "Na neki način je to slično ulozi žene u porodici. Žene imaju odgovornosti. Takođe činimo ozbiljne misije domaćinskim i prijatnijim", rekla je ona.

Ženski članovi posade su i praktična prednost, kaže Vang. "Žene astronauti su lakše od muškaraca i ekonomičnije za misiju", objasnila je ona.

Vang je druga Kineskinja u svemiru, posle Liju Jang. Liu se 2012. godine upisala u istorijske knjige kada se bila deo tročlane posade misije Šenžu 9 i postala je inspiracija ženama u Kini.

Svemirska misija Liu usledila je tačno 49 godina pošto je Sovjetski savez poslao Valentinu Tereškovu u svemir. Tereškova je bila prva žena koja je otišla u spoljni svemir.

Žene astronauti su napredovale prilično od misije Tereškove. NASA navodi da je do marta ove godine, 65 žena bilo u svemiru kao kosmonauti, astonauti, eksperti i članovi posade svemirske stanice.

Godine 1983. astronaut i fizičar Seli Rajd postala je prva Amerikanka u svemiru, u trenutku kada maćo svemirska industrija nije imala mnogo pojma o ženskim potrebama. Dok se Rajdova pripremala za put, NASA-ini inženjeri su je pitali koliko joj je tampona potrebno za nedelju dana u orbiti. "Da li je 100 dovoljno", prisetila se Rajdova da su je pitali. Preporučila im je da prepolove procenu.

Varša Dažin, ginekolog i istraživač Kings koledža u Londonu rekla je CNN da iako svemirsko putovanje utiče na većinu telesnih funkcija, ženski mesečni ciklus se ne menja.

Njeno istraživanje pokazalo je da se većina astronautkinja odlučuje da odloži ciklus upotrebom kontracepcije, kako tokom priprema tako i tokom lea u svemir.

Za misije koje traju nedeljama, astronautkinje su kontraceptivnim pilulama prilagođavale svoje cikluse. Džain upozorava da nisu ispitane dugoročne posledice upotrebe kontracepcije u svemiru, za misije koje traju mesecima ili čak godinama.

Kineski državni mediji preneli su da su specijalno za Vangovu na Tiangong poslali 60 bočica tonera, 30 bočica seruma i 30 bočica kreme za lice, kao i ženske higijenske proizvode.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track